Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 829398

Rasprostranjenost bruceloze u morskih sisavaca s posebnim osvrtom na Hrvatsku


Cvetnić, Željko; Đuras, Martina; Gomerčić, Tomislav; Reil, Irena; Zdelar -Tuk, Maja; Duvnjak, Sanja; Špičić, Silvio
Rasprostranjenost bruceloze u morskih sisavaca s posebnim osvrtom na Hrvatsku // Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 47 (2016), 3; 229-238 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Rasprostranjenost bruceloze u morskih sisavaca s posebnim osvrtom na Hrvatsku
(The Prevalence of Brucellosis in Marine Mammals with a Special Review to Croatia)

Autori
Cvetnić, Željko ; Đuras, Martina ; Gomerčić, Tomislav ; Reil, Irena ; Zdelar -Tuk, Maja ; Duvnjak, Sanja ; Špičić, Silvio

Izvornik
Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis (0350-7149) 47 (2016), 3; 229-238

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Morski sisavci ; bruceloza ; prevalencija ; Hrvatska
(Marine mammals ; Brucellosis ; Prevalence ; Croatia)

Sažetak
Nakon gotovo dva desetljeća istraživanja i dokaza bruceloze u morskih sisavaca, opće je poznato da je bruceloza u morskih sisavaca globalno rasprostranjena. Bakteriološki ili serološki pozitivne životinje pronađene su u Sjevernom Atlantiku, Sredozemnom moru i na Arktiku, uključujući i Barentsovo more. Zaražene ili zarazi izložene životinje otkrivene su duž atlanske i pacifičke obale Sjeverne Amerike, obale Perua, Australije, Novog Zelanda, Havaja i na Solomonskim otocima te Antarktici. Među kitovima zubanima najčešće se bruceloza javlja u obalnih dupina (Phocoena phocoena), zatim u plavobijelog dupina (Stenella coeruleoalba), atlanskog bjelobokog dupina (Lagenorhynchus acutus), dobrog dupina (Tursiops truncatus) i običnog dupina (Delphinus delphis) te patuljastog kita (Balaenoptera acutorostrata). Pokazalo se da je oko 4% pretraženih morskih sisavaca serološki pozitivno na području Atlantika, Pacifika i Arktika. U manje opsežnim istraživanjima seroprevalencije kretala se od 0 do 80%. Pozitivne serološke reakcije utvrđene su u 35 vrsta kitova i u 14 vrsta perajara, dvije podvrste morskih vidri, jedne vrste slatkovodnih vidri i polarnog medvjeda. Do sada je na području Sredozemnog mora bruceloza u morskih sisavaca dokazana u Italiji, Španjolskoj i Hrvatskoj. Prva istraživanja bruceloze u dupina u Republici Hrvatskoj započela su u ljeto 2015. godine. Tijekom 2015. i 2016. obrađeno je 9 uginulih dupina, a Brucella sp. izdvojena je iz limfnih čvorova dobrog dupina koji je nađen na području Poreča.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicinaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
048-0481153-1150 - Molekularna epizootiologija važnih bakterijskih zoonoza (Željko Cvetnić, )

Ustanove
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb