Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 829396

Bruceloza u morskih sisavaca (II. dio).


Cvetnić, Željko; Zdelar -Tuk, Maja; Duvnjak, Sanja; Đuras, Martina; Gomerčić, Tomislav; Reil, Irena; Špičić, Silvio
Bruceloza u morskih sisavaca (II. dio). // Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 47 (2016), 2; 129-137 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Bruceloza u morskih sisavaca (II. dio).
(Brucellosis in Marine Mammals (Part II.))

Autori
Cvetnić, Željko ; Zdelar -Tuk, Maja ; Duvnjak, Sanja ; Đuras, Martina ; Gomerčić, Tomislav ; Reil, Irena ; Špičić, Silvio

Izvornik
Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis (0350-7149) 47 (2016), 2; 129-137

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Morski sisavci ; klinička slika ; patološke promjene ; dijagnostika
(Marine mammals ; clinical picture ; pathological changes ; diagnostics)

Sažetak
Zbog nemogućnosti sustavnog praćenja brucela nema dovoljno informacija o kliničkoj slici morskih sisavaca. U većini slučajeva izolati brucela izdvojeni su iz nasukanih sisavaca uglavnom iz reda kitova, koji su u kritičnom zdravstvenom stanju ili su već uginuli. Teško je točno odrediti koja su karakteristična svojstva prvenstveno vezana uz brucelozu i ustvrditi klničke i patološke znakove izravno vezane uz infekciju brucelom. Mnogi nasukani morski sisavci općenito su domaćini parazitima u raznim organima s mnoštvo patoloških lezija. Takve patološke lezije mogu štetiti normalnoj fiziologiji i prouzročiti ozbiljne bolesti poput: pneumonije, meningitisa, zatajenje jetre ili srca. Isto nije neuobičajeno naći druge bakterijske vrste ili gljivice u istim organima i tkivima iz kojih je izdvojena brucela. U nekim drugim slučajevima postojala je opravdana sumnja na istovremene virusne infekcije. Diferencijalna klinička i patološka dijagnoza bruceloze u morskih sisavaca iz reda kitova nije jednostavna i zahtijeva detaljna istraživanja. Temeljno poznavanje anatomije i fiziologije sisavaca iz reda kitova od ključne je važnosti za tumačenje kliničkih i patoloških nalaza, a osobito za razlikovanje patoloških znakova i fizioloških promjena pripisanih sazrijevanju i starenju morskih sisavaca. Ne postoji sustavni nadzor bruceloze u morskih sisavaca već postoje samo rijetka kotrolna mjesta u kojma se kontrolira meso i organi radi dalje potrošnje. Moguća posljedica su češće infekcije ljudi i širenje bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicinaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
048-0481153-1150 - Molekularna epizootiologija važnih bakterijskih zoonoza (Željko Cvetnić, )

Ustanove
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb