Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 829324

Kardinal Stepinac u dokumentima Gestapa i OZN-e


Akrap, Gordan
Kardinal Stepinac u dokumentima Gestapa i OZN-e, Zagreb: Udruga sv. Jurja ; Glas Koncila ; Laser plus, 2016 (monografija)


Naslov
Kardinal Stepinac u dokumentima Gestapa i OZN-e
(Cardinal Stepinac in the documents of the Gestapo and the OZN-a)

Autori
Akrap, Gordan

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, ostalo

Izdavač
Udruga sv. Jurja ; Glas Koncila ; Laser plus

Grad
Zagreb

Godina
2016

Stranica
164

ISBN
9789539631336

Ključne riječi
kardinal Stepinac; Gestapo; RSHA; OZN-a; UDB-a; NSDAP; NDH; Antonio Jerkov; Carlo Falconi; Pio XII; Vatikan
(cardinal Stepinac; OZN-a; UDB-a; Gestapo; RSHA; NSDAP; NDH; Antonio Jerkov; Carlo Falconi; Pius XII; Vatican)

Sažetak
Dosje bl. Alojzija Stepinca koji je stvarao represivni aparat komunističke Jugoslavije, danas sadrži tek oko 2000 stranica (bez sudskog spisa) što je tek dio od ukupnog broja stranica koja je sadržavao. Analizom dostupnih dokumenata za pretpostaviti je da su oni činili možda i manje od 5% ukupnog broja dokumenata koji se nalazio u dosjeu Alojzija Stepinca. Vidljivo je da su cenzori 1973. i 1983. sačuvali samo one dijelove dosjea koje su mogli koristiti kao primjer za korištenje u procesu školovanja budućih djelatnika SDS-a o tome kako se vode složene operativne akcije i obrade kao što je to bilo u slučaju bl. Stepinca i Crkve. Dosje pokazuje da se radilo o operativnoj akciji koja je vođena na jugoslavenskoj razini, u koju su bile uključene sve republičke Službe državne sigurnosti te da je naloge za postizanje određenih ciljeva i zadaća određivao najuži državni i partijski vrh Jugoslavije, koji je službenim putem redovito bio izvješćivan o njezinim rezultatima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanosti, Sigurnosne i obrambene znanosti, PovijestPOVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Gordan Akrap (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Akrap, Gordan
Kardinal Stepinac u dokumentima Gestapa i OZN-e, Zagreb: Udruga sv. Jurja ; Glas Koncila ; Laser plus, 2016 (monografija)
Akrap, G. (2016) Kardinal Stepinac u dokumentima Gestapa i OZN-e. Zagreb, Udruga sv. Jurja ; Glas Koncila ; Laser plus.
@book{book, author = {Akrap, G.}, year = {2016}, pages = {164}, keywords = {cardinal Stepinac, OZN-a, UDB-a, Gestapo, RSHA, NSDAP, NDH, Antonio Jerkov, Carlo Falconi, Pius XII, Vatican}, isbn = {9789539631336}, title = {Cardinal Stepinac in the documents of the Gestapo and the OZN-a}, keyword = {cardinal Stepinac, OZN-a, UDB-a, Gestapo, RSHA, NSDAP, NDH, Antonio Jerkov, Carlo Falconi, Pius XII, Vatican}, publisher = {Udruga sv. Jurja ; Glas Koncila ; Laser plus}, publisherplace = {Zagreb} }