Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 828959

KVALITETA RAKIJE ŠLJIVOVICE PROIZVEDENE OD NOVE SORTE ŠLJIVE TOP KING


Malnar, Maja
KVALITETA RAKIJE ŠLJIVOVICE PROIZVEDENE OD NOVE SORTE ŠLJIVE TOP KING 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
KVALITETA RAKIJE ŠLJIVOVICE PROIZVEDENE OD NOVE SORTE ŠLJIVE TOP KING
(QUALITY OF PLUM SPIRIT PRODUCED OF NEW PLUM VARIETY TOP KING)

Autori
Malnar, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.07

Godina
2016

Stranica
66

Mentor
Mrvčić, Jasna

Ključne riječi
Šljivovica; Bistrica; Top King; spojevi arome; destilati
(Plum spirit; Bistrica; Top King; aroma compounds; distillates)

Sažetak
Šljiva (lat. Prunus domestica) je voće koje se najviše upotrebljava za proizvodnju rakije u Republici Hrvatskoj. Cilj ovoga rada bio je proizvodnja i usporedba rakije šljivovice od dvije vrste šljiva, najčešće upotrebljavane sorte Bistrice i nove sorte Top King, spontanom i dirigiranom alkoholnom fermentacijom pri 30⁰C, analizirati hlapljive spojeve u prefermentiranim kominama i proizvedenim destilatima te na temelju dobivenih rezultata odrediti razliku u kvaliteti istih. Destilacija je provedena u šaržnom laboratorijskom kotlu uz presijecanje frakcija u kojima su određivane koncentracije 15 hlapljivih spojeva sekundarne arome primjenom plinskog kromatografa s plamenoionizacijskim detektorom (GC-FID). Veći prinos alkohola ostvaren je u spontano i dirigirano prefermentiranim kominama šljive Bistrice u odnosu na prefermentirane komine šljive Top King. S druge strane s obzirom na izmjerenu koncentraciju estera, koji doprinose ugodnom mirisu i okusu dobivenih rakija, kvalitetniji destilati su proizvedeni iz prefermentiranih komina šljive Top King.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb