Fitokemijske karakteristike i primjena meda u farmakognoziji (CROSBI ID 405216)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Aljinović, Dajana
Jerković, Igor
hrvatski
Fitokemijske karakteristike i primjena meda u farmakognoziji
Med je prirodni zaslaĎivač poznat u cijelom svijetu. Osim kao prirodno sladilo, već od davnih vremena, med je prepoznat kao ljekovito sredstvo. Fitokemikalije potječu iz biljaka s kojih pčele skupljaju nektar ili mednu rosu, a dokazano je kako mnoge od njih mogu povoljno utjecati na zdravlje. Antioksidansi prisutni u medu mogu biti enzimski (katalaza, glukoza-oksidaza) i neenzimski (organske kiseline, produkti Maillardovih reakcija, aminokiseline, proteini, flavonoidi, fenoli, vitamin E, vitamin C, karoteonidi). Flavonoidi najčešće prisutni u medu su pinocembrin, apigenin, kemferol, kvercetin, galangin, krizin, pinobanksin, luteolin i hesperitin. Med ima raznolike biološke učinke i terapijsku primjenu: antimikrobni učinak (djeluje na širok spektar bakterija, uključujući i neke multirezistentne sojeve, a učinkovit je i kod mikoza), zacjeljivanje rana, koristi se u gastroenterologiji kao prebiotik, kod ulkusa i gastritisa, kao sredstvo za rehidraciju kod akutnog gastroenteritisa kod djece, sportašima sluţi kao brz izvor energije, kod dijabetesa smanjuje rizik od komplikacija bolesti, pozitivno djeluje na kardiovaskularni sustav, učinkovit je kod stomatitisa i drugih oralnih lezija, koristi se kod različitih očnih infekcija, pronalazi primjenu i u onkologiji. Med se moţe koristiti i za smanjenje kašlja, kod prehlade, gripe i dr.
med; farmakognozija; DPPH metoda; FRAP metoda
nije evidentirano
engleski
Phytochemical characteristics and aplication of honey in pharmacognosy : diploma thesis
nije evidentirano
honey; FRAP method; DPPH method; pharmakognosy
nije evidentirano
Podaci o izdanju
82
01.01.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu; Medicinski fakultet u Splitu
Split