Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sinergističko – antagonistički utjecaj izomera vitamina E na kinetiku nestanka DPPH radikala u uljima ekstrahiranim iz koštica grožđa (Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc) (CROSBI ID 405214)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šimić, Lidija Sinergističko – antagonistički utjecaj izomera vitamina E na kinetiku nestanka DPPH radikala u uljima ekstrahiranim iz koštica grožđa (Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc) / Broznić, Dalibor (mentor); Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, . 2016

Podaci o odgovornosti

Šimić, Lidija

Broznić, Dalibor

hrvatski

Sinergističko – antagonistički utjecaj izomera vitamina E na kinetiku nestanka DPPH radikala u uljima ekstrahiranim iz koštica grožđa (Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc)

U ovom istraživanju ispitivano je međudjelovanje pojedinih izomera vitamina E (α-, γ- i δ-tokoferol) dodanih u različitim volumenima i kombinacijama iz standardnih otopina i izomera ekstrakta vitamina E dobivenog iz ulja koštica grožđa dvaju sorti, Cabernet sauvignon (uzorak CS) i Cabernet franc (uzorak CF) s područja Slavonije. Također analiziran je i utjecaj izomera na brzinu reakcije s radikalima te uključenost izomera u pojedine faze brzine kemijske reakcije. U ekstrakte vitamina E dodani su određeni volumeni standardnih otopina pojedinih izomera α-, γ- i δ-tokoferola i to u različitim kombinacijama (prva tri uzorka sadržavala su samo po jedan izomer, četvrti, peti i šesti sadržavali su kombinacije dvaju izomera dok je posljednji sedmi sadržavao kombinaciju sva tri izomera). Antioksidacijska aktivnost uzoraka prikazana je gubitkom signala DPPH radikala u odnosu na koncentraciju izračunatom metodom TEAC („Trolox equivalent antioxidant capacity“). Rezultati ukazuju da porastom udjela antioksidansa raste i antioksidativna aktivnost. Nadalje utvrđeno je da kombinacije dodanih α, γ- i δ-tokoferola u ekstrakt vitamina E iz ulja CS i CF imaju antagonistički utjecaj osim uzorka CS6 u kojem je dodana kombinacija izomera γ- i δ-tokoferola. Za opisivanje kinetike nestanka radikala korišteno je pet monofaznih i bifaznih matematičkih modela. Dobiveni rezultati pokazali su da se reakcija odvija u dva stupnja, brža reakcija u početnih 4 do 6 minuta, nakon čega slijedi sporija i monotonija reakcija. Na osnovu dobivenih rezultata može se zaključiti da je bifazna kinetika nestanka DPPH radikala posljedica niza složenih reakcija koje se odvijaju različitim mehanizmima, a u kojima sudjeluju pojedini izomeri tokoferola.

vitamin E; tokoferoli; TEAC; DPPH radikal; kinetika; matematički modeli

nije evidentirano

engleski

Synergistic - antagonistic effect of vitamin E isomers on the disappearance kinetics of DPPH radical in oils extracted from grape seed (Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc)

nije evidentirano

vitamin E; tocopherols; TEAC; DPPH radical; kinetic; mathematical models

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60

22.07.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Rijeci

Rijeka

Povezanost rada

Kemija, Prehrambena tehnologija