Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Sena Sekulić-Gvozdanović: Istraživanje povijesti - projektiranje suvremenosti (CROSBI ID 778771)

Druge vrste radova | izložba

Jakšić, Nataša ; Šerman, Karin ; Bačić, Dubravko Sena Sekulić-Gvozdanović: Istraživanje povijesti - projektiranje suvremenosti // Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. 2016.

Podaci o odgovornosti

Jakšić, Nataša ; Šerman, Karin ; Bačić, Dubravko

hrvatski

Sena Sekulić-Gvozdanović: Istraživanje povijesti - projektiranje suvremenosti

Svestrana znanstvenica, povjesničarka arhitekture i istinska humanistica, Sena Sekulić-Gvozdanović (Banja Luka, 1916. – Zagreb, 2002.) bila je dugogodišnja istaknuta profesorica Arhitektonskog fakulteta i aktivna arhitektica čije se projektantsko djelovanje temeljilo na podlozi predanog istraživanja i obradi arhitektonske baštine. Rano iskazani afinitet prema pedagoškom radu upućuje Senu Sekulić-Gvozdanović na sveučilišnu karijeru, koju će ozbiljno i nadahnuto graditi čitav život i koja će u konačnici rezultirati i izborom za dekanicu – kao prva žena na toj dužnosti od osnutka Fakulteta 1919. godine. Kao znanstvenica pak, svoja je predavanja redovito oslanjala na najnovijim istraživanjima i znanstvenim spoznajama, čineći ih aktualnima i inspirativnima, tumačeći povijesnu arhitekturu ne samo kao povijesni artefakt već i kao istinski živu arhitekturu. Svoje projektantske potencijale Sena Sekulić- Gvozdanović oplemenila je višegodišnjim produktivnim bliskim suradnjama s najistaknutijim hrvatskim arhitektima modernističke orijentacije: Jurjem Denzlerom, Mladenom Kauzlarićem i Alfredom Albinijem, na nizu kapitalnih projekata i realizacija. U samostalnom pak projektantskom djelovanju stvara projektantska rješenja čija je suvremenost prožeta istinskim razumijevanjem trajnih vrijednosti paradigmatskih povijesnih prostornih koncepata i elemenata. Kao priznata projektantica i povjesničarka arhitekture Sena Sekulić-Gvozdanović rješava i brojne osjetljive zadatke obnove povijesnih građevina, gdje oblikuje suptilno moderna, poviješću informirana prostorna i oblikovna rješenja. U svome znanstvenom radu, Sena Sekulić- Gvozdanović prva obrađuje neke važne i dotad zapostavljene teme, poput hrvatskih srednjovjekovnih burgova, crkva-tvrđava, utvrđenih samostana i metrologije, čime značajno obogaćuje poznavanje i razumijevanje naše arhitektonske baštine. Pritom uspostavlja dvosmjernu izmjenu znanja i ideja s brojnim inozemnim znanstvenicima i stručnjacima širom svijeta. Promovirala je hrvatsko povijesno i suvremeno arhitektonsko stvaralaštvo na nizu međunarodnih kongresa, brojnim predavanjima na najuglednijim svjetskim sveučilištima i institucijama, kao i međunarodnim izložbama. Time je hrvatsku arhitekturu i kulturu neumorno odmicala od ponekad nametane pozicije europske provincije. Na kraju, njezin neumoran, ustrajan, svestran, uvjeren, afirmativan i krajnje predan i entuzijastičan pristup znanstvenom, projektantskom i pedagoškom radu najbolje sažima njezin savjet studentima Arhitektonskog fakulteta: “Ne gubite vrijeme. Vrijeme leti!”

Sena Sekulić-Gvozdanović ; istraživanje povijesti ; projektiranje suvremnosti

nije evidentirano

engleski

Sena Sekulić-Gvozdanović: Exploring History - Designing Modernity

nije evidentirano

Sena Sekulić-Gvozdanović ; Exploring History ; Designing Modernity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

2016.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Arhitektura i urbanizam