Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 828563

Suradnja biskupa Josipa Jurja Strossmayera i dominikanca Anđela Marije Miškova


Armanda, Ivan
Suradnja biskupa Josipa Jurja Strossmayera i dominikanca Anđela Marije Miškova // Studia lexicographica, 9 (2015), 16; 53-72 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Suradnja biskupa Josipa Jurja Strossmayera i dominikanca Anđela Marije Miškova
(Cooperation between Bishop Josip Juraj Strossmayer and the Dominican Anđeo Marija Miškov)

Autori
Armanda, Ivan

Izvornik
Studia lexicographica (2459-5578) 9 (2015), 16; 53-72

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Josip Juraj Strossmayer ; Anđeo Marija Miškov ; dominikanci ; pučke misije ; južnoslavenstvo ; dominikanke ; Kongregacija sv. Anđela čuvara
(Josip Juraj Strossmayer ; Anđeo Marija Miškov ; Dominicans ; missions ; South Slavism ; Dominican Sisters ; Congregation of Holy Guardian Angels)

Sažetak
U članku se na temelju objavljenih i neobjavljenih vrela prikazuje suradnja biskupa Josipa Jurja Strossmayera i dominikanca Anđela Marije Miškova. Govori se o počecima njihova dopisivanja, o njihovu prvom susretu u Rimu i o raznim oblicima suradnje koja se među njima razvila. Iznose se podaci o neuspjelim Strossmayerovim pokušajima da dovede dominikance u Đakovo, o pučkim misijama što ih je Miškov sa subraćom održavao u Biskupiji bosansko-đakovačkoj i srijemskoj, o ideji južnoslavenskoga jedinstva koju su Strossmayer i Miškov zastupali, o Strossmayerovoj financijskoj podršci utemeljenju Kongregacije sv. Anđela čuvara sestara dominikanki i gradnji njihova samostana u Korčuli, te o nekim drugim manjim oblicima suradnje. Na koncu se prikazuju Miškovljevi postupci prigodom Strossmayerove smrti. Budući da je Miškov slabo poznat široj hrvatskoj javnosti, na početku članka donosi se kratak prikaz njegova lika i djela.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Teologija, PovijestPOVEZANOST RADA


Ustanove
Leksikografski zavod

Autor s matičnim brojem:
Ivan Armanda, (342046)