Sadržaj bjelančevina i urod zrna genotipova jarog ječma u različitim proizvodnim uvjetima (CROSBI ID 230570)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Lalić, Alojzije ; Kovačević, Josip ; Šimić, Gordana ; Novoselović, Dario ; Abičić, Ivan ; Duvnjak, Vinko, Lenart, Lidija, Guberac, Vlado
hrvatski
Sadržaj bjelančevina i urod zrna genotipova jarog ječma u različitim proizvodnim uvjetima
U pokusima s četiri sorte jarog ječma (Astor, Fran, Matej i Scarlett) tijekom pet godina (2004.-2008.) na dva lokaliteta (Osijek i Nova Gradiška) istraživan je interakcijski učinak sorte i okoline na urod zrna i količinu bjelančevina u zrnu modelima AMMI1 i AMMI2. Analizom varijance utvrđeni su značajni učinci godine i sorte na urod zrna, dok su učinci godine, lokaliteta, norme sjetve i sorte značajno utjecali na sadržaj bjelančevina. Interakcijski učinci dokazani su za urod zrna (godina x lokacija, godina x lokacija x norma sjetve i godina x sorta), te za sadržaj bjelančevina (godina x lokacija, godina x norma sjetve i godina x sorta). Sorta Matej ostvarila je najviši urod zrna u provedenim istraživanjima, uz nizak interakcijski skor IPCA1, a što ukazuje na visoku adaptabilnost ove sorte uvjetima proizvodnje. Na biplotu se uočava povezanost ove sorte s uvjetima proizvodnje lokacije Nova Gradiška - 2005. Sorta Scarlet, uz urod zrna na razini prosjeka pokusa, vrlo visokog je interakcijskog skora IPCA1, a što ukazuje na nižu adaptabilnost ove sorte uvjetima proizvodnje (lokacijegodine) u provedenim istraživanjima. Sorte Fran i Scarlett, su sorte koje se odlikuju nižim sadržajem bjelančevina, a u provedenim istraživanjima sorta Scarlett je imala viši interakcijski skor IPCA1, a sorta Fran niži interakcijski skor IPCA 1. Na biplotu modela AMMI2 uočava se velika udaljenost sorti Astor, Matej i Scarlett od ishodišta, što upućuje na nestabilnost ovih sorti za svojstvo sadržaja bjelančevina te na značajan specifičan učinak okolišnih uvjeta na sadržaj bjelančevina.
jari ječam ; sorta ; urod zrna ; količina bjelančevina ; model AMMI
nije evidentirano
engleski
Protein content and grain yield of spring barley genotypes in different environmental conditions
nije evidentirano
spring barley ; variety ; grain yield ; protein content ; AMMI
nije evidentirano