Hranidba kokoši kao faktor poboljšane dijetetske kakvoće mesa i jaja (CROSBI ID 94755)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Mužic, Stjepan
hrvatski
Hranidba kokoši kao faktor poboljšane dijetetske kakvoće mesa i jaja
Činjenica da polinezasićene masne kiseline s 18-22 ugljikova atoma, a osobito eikozapentaen i dekoza pentaen kiseline (omega-3 masne kiseline) povoljno utječu na zdravlje ljudi, ponukala je znanost i peradarsku proizvodnju da ponude ppotrošačima meso i jaja peradi obogaćena omega-3 masnim kiselinama. Istovremeno se nastoji u tim proizvodima smanjiti količina kolesterola. ugradjom u hranu za tovne piliće i kokoši nesilice raznih vrsta i oblika krmiva bogatih nezasićenim masnim kiselinama moguće je mijenjati sastav i sadržaj masnoća mesa i jaja, s time da se ta manipulacija lakše postiže u jajima nego u mesu. U tu svrhu izdiferenciralo se nekoliko skupina krmiva, odnosno supstanci. Najdjelotvornijim se pokazalo crveno riblje brašno, razni oblici morskih mikroalgi, laneno i repičino zrno te sintetske omega-3 masne kiseline. Smanjenje količine kolesterola u mesu, a naročito u jajima nešto je teže ostvariti hranidbenim utjecajem, no i tu se naziru rješenja, naročito iskorištavanjem alfa-ketoiso-kapronske kiseline u hrani za kokoši nesilice.
kokoši; hranidba; kakvoća jaja
nije evidentirano
engleski
Hen nutrition as a factor of dietetic quality improvement of meat and eggs
nije evidentirano
layers; nutrition; quality eggs
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38 (6)
1996.
313-317-x
objavljeno
0023-4850