Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Hranidba kokoši kao faktor poboljšane dijetetske kakvoće mesa i jaja (CROSBI ID 94755)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Mužic, Stjepan Hranidba kokoši kao faktor poboljšane dijetetske kakvoće mesa i jaja // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 38 (1996), 6; 313-317-x

Podaci o odgovornosti

Mužic, Stjepan

hrvatski

Hranidba kokoši kao faktor poboljšane dijetetske kakvoće mesa i jaja

Činjenica da polinezasićene masne kiseline s 18-22 ugljikova atoma, a osobito eikozapentaen i dekoza pentaen kiseline (omega-3 masne kiseline) povoljno utječu na zdravlje ljudi, ponukala je znanost i peradarsku proizvodnju da ponude ppotrošačima meso i jaja peradi obogaćena omega-3 masnim kiselinama. Istovremeno se nastoji u tim proizvodima smanjiti količina kolesterola. ugradjom u hranu za tovne piliće i kokoši nesilice raznih vrsta i oblika krmiva bogatih nezasićenim masnim kiselinama moguće je mijenjati sastav i sadržaj masnoća mesa i jaja, s time da se ta manipulacija lakše postiže u jajima nego u mesu. U tu svrhu izdiferenciralo se nekoliko skupina krmiva, odnosno supstanci. Najdjelotvornijim se pokazalo crveno riblje brašno, razni oblici morskih mikroalgi, laneno i repičino zrno te sintetske omega-3 masne kiseline. Smanjenje količine kolesterola u mesu, a naročito u jajima nešto je teže ostvariti hranidbenim utjecajem, no i tu se naziru rješenja, naročito iskorištavanjem alfa-ketoiso-kapronske kiseline u hrani za kokoši nesilice.

kokoši; hranidba; kakvoća jaja

nije evidentirano

engleski

Hen nutrition as a factor of dietetic quality improvement of meat and eggs

nije evidentirano

layers; nutrition; quality eggs

nije evidentirano

Podaci o izdanju

38 (6)

1996.

313-317-x

objavljeno

0023-4850

Povezanost rada

nije evidentirano