Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Osnovna jezična obilježja i pragmemi slavonskoga dijalekta (CROSBI ID 778754)

Druge vrste radova | ostali članci/prilozi

Ćurak, Silvija Osnovna jezična obilježja i pragmemi slavonskoga dijalekta // Zbornik radova s 25. međunarodnog skupa HDPL. 2011.

Podaci o odgovornosti

Ćurak, Silvija

hrvatski

Osnovna jezična obilježja i pragmemi slavonskoga dijalekta

U radu se daje prikaz pragmema u slavonskim govorima na temelju literature i vlastitog terenskog istraživanja govora slavonskoga dijalekta. Na početku su rada ukratko navedena glavna jezična obilježja slavonskoga dijalekta kao jednog od nenovoštokavskih govora. Budući da pojedinim slavonskim govorima prijeti izumiranje, od velikog je značaja za cjelokupnu zajednicu, ne samo jezikoslovnu, znanstveno opisati pojedini govor na svim jezičnim razinama. To je jedan od načina kako sačuvati bogatstvo mjesnih govora, a time i samog dijalekta. Pretpostavka je, naime, da i pragmemi kao jedinice leksičke razine nestaju iz govora slavonskoga dijalekta. Iz tog se razloga ovim radom u okviru pragmatike kao znanosti koja se bavi proučavanjem ljudskoga izražavanja, verbalnog i neverbalnog, pokušava zabilježiti i znanstveno objasniti pragmeme slavonskih govora. Predložak po kojem su pragmemi slavonskih govora klasificirani bila je knjiga Nede Pintarić Pragmemi u komunikaciji (2002.). Tako su i u ovom radu pragmemi klasificirani prema sljedećim tipovima: 1. kulturološki pragmemi koji se rabe u pravilima lijepog ponašanja, a uključuju, između ostalih, pozdravne (u invokaciji i eksvokaciji) te intervokacijske pragmeme, 2. emotivni pragmemi kojima se izražava osjećaj prema komunikatorima, komunikacijskoj situaciji ili izvanjezičnim entitetima, 3. pragmemi poštapalice ili automatizirani pragmemi. U okviru se emotivnog tipa pragmema spominju fitonimni, životinjski, antroponimni i toponimni pragmemi.

slavonski dijalekt; pragmatika; pragmemi

nije evidentirano

engleski

Basic linguistic features and pragmems in Slavonian venaculars

nije evidentirano

Slavonian dialect; pragmatics; prgmems

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zbornik radova s 25. međunarodnog skupa HDPL

2011.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Filologija