Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kontrola kvalitete hranjivih podloga za uzgoj mikroorganizama (CROSBI ID 405064)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kovačić, Maja Kontrola kvalitete hranjivih podloga za uzgoj mikroorganizama / Vukić Lušić, Darija (mentor); Rijeka, Fakultet zdravstvenih studija, . 2016

Podaci o odgovornosti

Kovačić, Maja

Vukić Lušić, Darija

hrvatski

Kontrola kvalitete hranjivih podloga za uzgoj mikroorganizama

Hranjive podloge osnova su rada svakog mikrobiološkog laboratorija. Njihova kvaliteta ključna je za postizanje zadovoljavajućih rezultata mikrobioloških analiza. U cilju osiguranja kontinuirano dobre kvalitete hranjivih podloga, nužna je uspostava odgovarajućeg sustava upravljanja i kontrole postupka pripreme. To se postiže provjerom odabranih parametara, čije vrijednosti moraju zadovoljiti zadane kriterije. Kontrolira se priprema (npr. temperatura otapanja dehidriranog medija), fizikalno-kemijski parametri (npr. pH), kontrola rasta bakterija na hranjivim podlogama i uvjeti skladištenja. Rast bakterija kontrolira se usporedbom rasta ciljnih i ne-ciljnih mikroorganizama na testnom i referentnom mediju. Parametri koji se pri tome prate su: produktivnost, selektivnost, specifičnost. Kontrola kvalitete pripreme hranjivih podloga provedena je ispitivanjem produktivnosti i selektivnosti na 4 vrste krutih i 1 vrsti tekuće hranjive podloge. Obrađeni su rezultati kontrole provedene tijekom godine dana, a ispitivanje je obuhvatilo ukupno 87 serija krutih hranjivih podloga i 5 serija tekuće hranjive podloge. Rezultati su pokazali da su parametri produktivnosti i selektivnosti kod svih ispitanih serija bili bez iznimke zadovoljavajući. Najviša vrijednost Indeksa rasta (G1) zabilježena je za podlogu Baird-Parker, koja ujedno ima najmanje raspršenje vrijednosti Indeksa rasta (najmanju standardnu devijaciju). Odgovarajući su bili i fizikalno-kemijski parametri, uz manja odstupanja pH vrijednosti u slučaju Slanetz-Bartley agara. Za osiguranje pouzdanih rezultata laboratorija, nužna je kontinuirana provedba unutarnje i vanjske kontrole.

hranjiva podloga; produktivnost; selektivnost; pH vrijednost; ATCC soj; indeks rasta

nije evidentirano

engleski

Quality control of microbiological culture media

nije evidentirano

growth medium; productivity; selectivity; pH value; ATTC strains; growth index

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

15.07.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet zdravstvenih studija

Rijeka

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biologija