Kontrola kvalitete hranjivih podloga za uzgoj mikroorganizama (CROSBI ID 405064)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kovačić, Maja
Vukić Lušić, Darija
hrvatski
Kontrola kvalitete hranjivih podloga za uzgoj mikroorganizama
Hranjive podloge osnova su rada svakog mikrobiološkog laboratorija. Njihova kvaliteta ključna je za postizanje zadovoljavajućih rezultata mikrobioloških analiza. U cilju osiguranja kontinuirano dobre kvalitete hranjivih podloga, nužna je uspostava odgovarajućeg sustava upravljanja i kontrole postupka pripreme. To se postiže provjerom odabranih parametara, čije vrijednosti moraju zadovoljiti zadane kriterije. Kontrolira se priprema (npr. temperatura otapanja dehidriranog medija), fizikalno-kemijski parametri (npr. pH), kontrola rasta bakterija na hranjivim podlogama i uvjeti skladištenja. Rast bakterija kontrolira se usporedbom rasta ciljnih i ne-ciljnih mikroorganizama na testnom i referentnom mediju. Parametri koji se pri tome prate su: produktivnost, selektivnost, specifičnost. Kontrola kvalitete pripreme hranjivih podloga provedena je ispitivanjem produktivnosti i selektivnosti na 4 vrste krutih i 1 vrsti tekuće hranjive podloge. Obrađeni su rezultati kontrole provedene tijekom godine dana, a ispitivanje je obuhvatilo ukupno 87 serija krutih hranjivih podloga i 5 serija tekuće hranjive podloge. Rezultati su pokazali da su parametri produktivnosti i selektivnosti kod svih ispitanih serija bili bez iznimke zadovoljavajući. Najviša vrijednost Indeksa rasta (G1) zabilježena je za podlogu Baird-Parker, koja ujedno ima najmanje raspršenje vrijednosti Indeksa rasta (najmanju standardnu devijaciju). Odgovarajući su bili i fizikalno-kemijski parametri, uz manja odstupanja pH vrijednosti u slučaju Slanetz-Bartley agara. Za osiguranje pouzdanih rezultata laboratorija, nužna je kontinuirana provedba unutarnje i vanjske kontrole.
hranjiva podloga; produktivnost; selektivnost; pH vrijednost; ATCC soj; indeks rasta
nije evidentirano
engleski
Quality control of microbiological culture media
nije evidentirano
growth medium; productivity; selectivity; pH value; ATTC strains; growth index
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
15.07.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet zdravstvenih studija
Rijeka