Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj otopljenog kisika na kvalitetu vina pakiranih u višeslojnu, plastičnu i staklenu ambalažu (CROSBI ID 405017)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vukičević, Andrea Utjecaj otopljenog kisika na kvalitetu vina pakiranih u višeslojnu, plastičnu i staklenu ambalažu / Jakobek, Lidija (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2016

Podaci o odgovornosti

Vukičević, Andrea

Jakobek, Lidija

hrvatski

Utjecaj otopljenog kisika na kvalitetu vina pakiranih u višeslojnu, plastičnu i staklenu ambalažu

U ovom radu praćen je utjecaj kisika na kvalitetu vina koje je bilo pakirano u staklenu (GL71), višeslojnu (PAP20, PELD ; 84) i plastičnu ambalažu (PET) tijekom 128 dana. Kvaliteta vina određivala se praćenjem količine ukupnih polifenola, ukupnih antocijanina, ukupnih flavonoida, pH vrijednosti i ukupne kiselosti. Ukupni polifenoli određeni su Folin-Ciocalteau metodom, ukupni antocijanini pH-diferencijalnom metodom, a ukupni flavonoidi metodom s kompleksacijom flavonoid-aluminijev klorid. Konduktometrijska titracija upotrijebljena je za određivanje ukupne kiselosti prema vinskoj kiselini. Tijekom skladištenja otopljeni kisik mjeren je oksimetrom. Rezultati su pokazali da staklena ambalaža ne propušta kisik dok kod višeslojne ambalaže može doći do određene propusnosti kisika. Plastična ambalaža bila je propusna na kisik. Moguće je da je kisik uzrokovao određene promjene u vinu: smanjenje količine ukupnih polifenola i antocijanina, povećanje količine flavonoida i ukupne kiselosti. Promjene su bile statistički značajne samo kod smanjenja polifenola (višeslojna ambalaža), povećanja flavonoida (višeslojna i plastična ambalaža).

vino ; staklena ambalaža ; višeslojna ambalaža ; plastična ambalaža ; otopljeni kisik ; polifenoli

nije evidentirano

engleski

Influence of dissolved oxygen on the quality of wine packaged in a multilayer, plastic and glass packaging materials

nije evidentirano

wine ; glass packaging ; multilayer packaging ; plastic packaging ; dissolved oxygen ; polyphenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

15.07.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice