Utjecaj otopljenog kisika na kvalitetu vina pakiranih u višeslojnu, plastičnu i staklenu ambalažu (CROSBI ID 405017)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vukičević, Andrea
Jakobek, Lidija
hrvatski
Utjecaj otopljenog kisika na kvalitetu vina pakiranih u višeslojnu, plastičnu i staklenu ambalažu
U ovom radu praćen je utjecaj kisika na kvalitetu vina koje je bilo pakirano u staklenu (GL71), višeslojnu (PAP20, PELD ; 84) i plastičnu ambalažu (PET) tijekom 128 dana. Kvaliteta vina određivala se praćenjem količine ukupnih polifenola, ukupnih antocijanina, ukupnih flavonoida, pH vrijednosti i ukupne kiselosti. Ukupni polifenoli određeni su Folin-Ciocalteau metodom, ukupni antocijanini pH-diferencijalnom metodom, a ukupni flavonoidi metodom s kompleksacijom flavonoid-aluminijev klorid. Konduktometrijska titracija upotrijebljena je za određivanje ukupne kiselosti prema vinskoj kiselini. Tijekom skladištenja otopljeni kisik mjeren je oksimetrom. Rezultati su pokazali da staklena ambalaža ne propušta kisik dok kod višeslojne ambalaže može doći do određene propusnosti kisika. Plastična ambalaža bila je propusna na kisik. Moguće je da je kisik uzrokovao određene promjene u vinu: smanjenje količine ukupnih polifenola i antocijanina, povećanje količine flavonoida i ukupne kiselosti. Promjene su bile statistički značajne samo kod smanjenja polifenola (višeslojna ambalaža), povećanja flavonoida (višeslojna i plastična ambalaža).
vino ; staklena ambalaža ; višeslojna ambalaža ; plastična ambalaža ; otopljeni kisik ; polifenoli
nije evidentirano
engleski
Influence of dissolved oxygen on the quality of wine packaged in a multilayer, plastic and glass packaging materials
nije evidentirano
wine ; glass packaging ; multilayer packaging ; plastic packaging ; dissolved oxygen ; polyphenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
15.07.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek