Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ispitivanje bioloških učinaka ulja sjemenki grožđa (CROSBI ID 404997)

Ocjenski rad | diplomski rad

Nikolina, Rumac Ispitivanje bioloških učinaka ulja sjemenki grožđa / Gobin, Ivana (mentor); Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, . 2016

Podaci o odgovornosti

Nikolina, Rumac

Gobin, Ivana

hrvatski

Ispitivanje bioloških učinaka ulja sjemenki grožđa

Danas se ulje iz sjemenki grožđa može dobiti raznim tehnološkim procesima među kojima dominira ekstrakcija superkritičnim fluidom kao najmoderniji postupak te ekstrakcija hladnog prešanja kao najrašireniji postupak. Dosadašnja istraživanja pokazala su kako ovo ulje ima znatnu nutritivnu vrijednost s potencijalno jakom antimikrobnom i antioksidativnom aktivnošću pa se stoga smatra kvalitetnom namirnicom. Kako bi se ispitalo potencijalno biološko djelovanje komercijalno dostupnog ulja sjemenki grožđa (Vitis vinifera L.) analizirana su antimikrobna svojstva te utjecaj ulja na rast i razmnožavanje bakterijskih vrsta Staphylococcus aureus, Salmonella enterica serotip Typhimurium i Yersinia enterocolitica te su ispitivana antioksidacijska svojstva ulja i analiziran masno-kiselinski sastav. Rezultati dobiveni ispitivanjem antimikrobnog učinka pokazuju kako testirano ulje najbolje djeluje na bakteriju Y. enterocolitica. Ulje je inhibiralo porast Y. enterocolitica u ranoj fazi rasta, dok je u dozi od 102, 4 mg/mL (Minimalna efektivna koncentracija) inhibiralo porast ove bakterije u mlijeku koje je korišteno kako bi se ispitala mogućnost korištenja ulja kao prirodnog konzervansa. Analiza masno-kiselinskog sastava pokazala je kako u ulju ima najviše zasićene kaprilne kiseline, a potom nezasićene esencijalne linolne kiseline. U nešto manjim postocima ima oleinske, palmitinske i stearinske kiseline. Rezultati određivanja antioksidativne aktivnosti ulja govore u prilog tome da ovo ulje sadrži komponente koje posjeduju antioksidativna svojstva. Obzirom na navedene biološke učinke, ulje sjemenki grožđa pokazuje velik potencijal u primjeni, kao prirodni konzervans.

ulje sjemenki grožđa; antimikrobno djelovanje; antioksidativno djelovanje

nije evidentirano

engleski

The investigation of biological activity of grape seed oil

nije evidentirano

grape seed oil; antimicrobial activity; antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

54

14.07.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Rijeci

Rijeka

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija