Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 827087

Antibakterijski učinak propolisa na odabrane patogene bakterije


Bosilj, Kristijan
Antibakterijski učinak propolisa na odabrane patogene bakterije 2016., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Rijeka


Naslov
Antibakterijski učinak propolisa na odabrane patogene bakterije
(Antibacterial effect of propolis on selected pathogenic bacteria)

Autori
Bosilj, Kristijan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
13.07

Godina
2016

Stranica
40

Mentor
Gobin, Ivana

Ključne riječi
Propolis; antibakterijsko djelovanje; patogene bakterije
(Propolis; antibacterial activity; selected pathogenic bacteria)

Sažetak
Propolis je prirodna smolasta tvar koju pčele prikupljaju s različitih dijelova biljaka kao što je kora drveća, pupoljci te drugi oštećeni dijelovi biljke. Posjeduje ugodne aromatične mirise te varira u boji od žute do smeđe i crvene ovisno o samom botaničkom i geografskom području, ali i vremenu sakupljanja. Propolis posjeduje brojna biološka svojstva koja su najjača kod svježeg propolisa te sve više slabe stajanjem propolisa. U ovom radu ispitivano je antimikrobno djelovanje različitih ekstrakata propolisa. Za pripremu ekstrakata propolisa su korištene metode maceracije, djelovanje ultrazvučnih valova kroz 15 i 30 minuta te djelovanje mikrovalova kroz 20 i 30 sekundi. Ispitivano je antibakterijsko djelovanje propolisa na odabrane patogene bakterije: Escherichia coli, dva soja Acinetobacter baumannii, Enterococcus faecalis, dva soja Klebsiella pneumoniae, Salmonella Typhimurium, Yersinia enterocolitica, Listeria monocytogenes, Legionella pneumophila te na Staphylococcus aureus i meticilin rezistentni S. aureus. Antimikrobno djelovanje se ispitivalo pomoću difuzijke i dilucijske metode. Najosjetljivija bakterija na sve uzorke ekstrakta propolisa je L. pneumophila sa najvećom zonom inhibicije od 31 mm te MBK vrijednosti od 0, 4 mg/mL, dok se najotpornijom bakterijom pokazala E. coli sa najvećom zonom inhibicije od 8, 5 mm te MBK vrijednosti od 6, 3 mg/mL. Svi testirani ekstrakti propolisa dobro djeluju i na rezistentne sojeve A. baumannii ATCC BAA 1605 i meticilin rezistentni S. aureus. Najbolju antimikrobnu aktivnost je pokazao ekstrakt propolisa dobiven djelovanjem mikrovalova kroz 30 sekundi. Zaključno, svi ispitivani ekstrakti propolisa pokazuju dobro antimikrobno djelovanje prema ispitivanim bakterijama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove
Medicinski fakultet, Rijeka