Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 827086

Antimikrobni učinak propolisa na odabrane patogene streptokoke i kandidu


Vidović, Davor
Antimikrobni učinak propolisa na odabrane patogene streptokoke i kandidu 2016., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Rijeka


Naslov
Antimikrobni učinak propolisa na odabrane patogene streptokoke i kandidu
(Antimicrobial activity of propolis on selected pathogenic streptococci and candida)

Autori
Vidović, Davor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
13.07

Godina
2016

Stranica
36

Mentor
Gobin, Ivana

Ključne riječi
Propolis; antimikrobno djelovanje; mikroorganizmi usne šupljine
(Propolis; antimicrobial activity; microorganisms of the oral cavity)

Sažetak
Propolis je ljepljiva tvar koju pčele radilice skupljaju s kore drveta, lisnih pupoljaka i cvjetova te ga obogaćuju enzimima. Biološka svojstva ovise o njegovom kemijskom sastavu koji se razlikuje ovisno od koje biljke i na kojem geografskom području je prikupljen. U ovom radu, propolis je ekstrahiran pomoću 70 % etilnog alkohola primjenom različitih metoda: metodom maceracije, izlaganjem ultrazvučnim valovima (15 min i 30 min) i izlaganjem mikrovalovima ( 2 x 10s i 3 x 10s). Štok otopine pet različitih uzoraka propolisa dobivenih različitim metodama ekstrakcije pripremljene su u koncentraciji od 25 mg / ml. Antimikrobni učinak testiran je na odabranim mikroorganizmima: bakterije iz roda Streptococcus (S. pyogenes, S. pneumoniae i S. salivarius) te gljiviCandida albicans.Antimikrobni učinak je ispitan metodom difuzije uz bušenje rupa u agaru i određivanjem minimalne inhibicijske i baktericidne koncentracije. Kao rezultat metode difuzije, dobivene su zone inhibicije. Rezultati pokazuju da je najosjtljivija bakterija S. pneumoniae te zona inhibicije za ovu bakteriju iznosi 22 mm, a navedena zona se odnosi na ekstraktdobiven metodom maceracije. Najlošija antimikrobna svojstva pokazuje uzorak propolisa dobiven metodom ekstrakcijes mikrovalovima u trajanju od 20 sekundi. Minimalna baktericidna koncentracija je najmanja za bakteriju S.salivarius i iznosi 0, 4 mg/ml dok je najotpornija bakterija bila S. pyogenes za koju MBK iznosi 6, 3 mg / ml. Rezultati testiranih bakterija i gljive pokazuju dobru osjetljivost na svih pet uzoraka propolisa te se on može koristiti kao pomoć pri liječenju infekcija uzrokovanih navedenim mikroorganizmima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove
Medicinski fakultet, Rijeka