Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 826946

Bibliografija filozofskih priloga u časopisu Bulletin JAZU / HAZU (1914-1945)


Zvonar, Ivica; Polak Bobić, Kristina
Bibliografija filozofskih priloga u časopisu Bulletin JAZU / HAZU (1914-1945) // Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine, 41 (2015), 1(81); 193-235 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Bibliografija filozofskih priloga u časopisu Bulletin JAZU / HAZU (1914-1945)
(Bibliography of philosophical articles in the journal Bulletin JAZU / HAZU (1914–1945))

Autori
Zvonar, Ivica ; Polak Bobić, Kristina

Izvornik
Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine (0350-2791) 41 (2015), 1(81); 193-235

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti ; bulletin ; filozofija ; bibliografija ; povijest filozofije ; hrvatska filozofija ; Franjo Marković ; Ruđer Bošković
(Croatian Academy of Sciences and Arts ; bulletin ; philosophy ; bibliography ; history of philosophy ; Croatian philosophy ; Franjo Marković ; Ruđer Bošković)

Sažetak
U razdoblju od 1914. do 1945. časopis Bulletin JAZU/HAZU, koji je tijekom vremena mijenjao naslove i izlazio u dvije podserije, na svojim je stranicama na stranim jezicima (njemačkom, francuskom, engleskom i latinskom) objavljivao pretežito sažetke članaka tiskanih u Radu JAZU/HAZU i u nekim drugim Akademijinim edicijama, a iznimno i gotovo cijele radove. Cilj je publikacije bio da rezultati istraživanja vrsnih domaćih znanstvenika budu vidljiviji i dostupniji u međunarodnim znanstvenim krugovima. U promatranom razdoblju ukupno je bilo objavljeno 49 svezaka časopisa Bulletin, a među prilozima iz mnogih znanstvenih područja nalazimo 50 priloga koji obrađuju razne filozofske probleme (npr. iz povijesti filozofije, filozofije prirode i filozofije znanosti, radovi iz područja logike, etike, estetike, spoznajne teorije i dr.), ali i 44 priloga koji u određenoj mjeri kroz filozofijski diskurs razmatraju pitanja drugih struka (npr. raznih grana prirodnih, tehničkih, društvenih i humanističkih znanosti). U časopisu Bulletin objavljeni su izvadci iz rasprava istaknutih hrvatskih filozofa Franje Markovića, Đure Arnolda, Antuna Bauera, Alberta Bazale, Stjepana Zimmermanna i Pavla Vuk- Pavlovića, koji su svojim istupima i djelima svaki na svoj način obilježili epohu u kojoj su živjeli i stvarali. I teme vezane za hrvatsku filozofsku baštinu našle su svoje mjesto na stranicama časopisa Bulletin, pa se tako, među ostalim, pisalo ponajviše o Ruđeru Boškoviću, ali bili su objavljeni i prilozi o Jurju Dragišiću, Marku Antunu de Dominisu, Marinu Getaldiću, Matiji Frkiću, Jurju Križaniću, Ivanu Bartulu Ribareviću i Franji Markoviću. U kontekstu dijaloga s misliocima i fenomenima minulih razdoblja, ali i suvremenim autorima, vrijedno je spomenuti priloge o Pitagori, Platonu, Aristotelu, Aureliju Augustinu, Immanuelu Kantu, Wilhemu Wundtu, Tomašu Masaryku, Josephu Geyseru i drugima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilozofijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Autor s matičnim brojem:
Ivica Zvonar, (244795)