Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 826816

Umjetnost i tržište: Vrednovanje umjetničkih djela u tržišnoj ekonomiji


Umjetnost i tržište: Vrednovanje umjetničkih djela u tržišnoj ekonomiji, Zagreb: Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, 2015 (ostalo)


Naslov
Umjetnost i tržište: Vrednovanje umjetničkih djela u tržišnoj ekonomiji
(Art Market: Evaluation of Art Works)

Urednik/ci
Vera Turković, Ariana Novina

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, ostalo, znanstvena

Izdavač
Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu

Grad
Zagreb

Godina
2015

Stranica
180

ISBN
978-953-7072-14-8

Ključne riječi
Vrednovanje umjetničkih djela; umjetničko tržište
(Evaluation of Art Works; Art Market)

Sažetak
Radovi u ovoj knjizi rezultat su znanstvenoistraživačkog i umjetničko istraživačkog rada na projektu „Vrednovanje umjetničkih djela u kontekstu tržišne ekonomije: prilog razvoju tržišta umjetnina u Hrvatskoj“ u organizaciji Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Nastali su kao prilozi širim tematskim cjelinama istraživačkog rada i diskusijama o ovoj temi. Knjiga je zamišljena kao prva takva publikacija pojedinačnih istraživačkih i teoretskih radova na temu tržišta umjetnina u Hrvatskoj, u izdanju Akademije, tako da radovi nemaju jedinstvenu teorijsku i metodologijsku poziciju, oni su rezultat individualnog gledanja na probleme tržišta i kao takvi potiču na daljnji razvoj mišljenja u tom smjeru. Stoga se očekuje da će je slijediti druga knjiga koja će imati na umu početne korake i još više doprinijeti širem teorijskom i praktičnom rješavanju problema. U ovoj fazi istraživanja svoj doprinos su dali znanstvenici – povjesničari umjetnosti, sociolozi, umjetnici, kustosi, galeristi i drugi koji su prezentirali svoje stavove na znanstveno stručnom skupu u lipnju 2014. pod naslovom „Vrednovanje umjetničkih djela u kontekstu tržišne ekonomije: prilog razvoju tržišta umjetnina u Hrvatskoj“ u organizaciji ALU uz financijsku potporu Sveučilišta u Zagrebu- U diskusiji sudionika skupa postignut je visok stupanj suglasnosti o tome da uređene trgovine umjetnina u Hrvatskoj još de facto nema, da treba ozbiljno proanalizirati razloge tomu kako bi se u skoroj budućnosti, u skladu s principima tržišnog vrednovanja na drugim područjima, definirao najprikladniji model vrednovanja umjetničkih djela uzimajući u obzir specifičnosti hrvatskog društva. Zaključeno je da u trgovini umjetninama treba biti više reda i da je sada pravi trenutak da se u Hrvatskoj definiraju nositelji odgovornosti, principi i kriteriji donošenja mišljenja i ekspertize, institucije, pravila i ostalo što podrazumijeva dobar model vrednovanja umjetničkih djela na tržištu. Na tragu usvojenih zaključaka, sudionici skupa kao autori radova u knjizi istražuju opće principe koji dominiraju u poslovnim transakcijama na ovom području u razvijenim Zapadnim zemljama, upozoravaju na sve aspekte autentifikacije i evaluacije u različitim pravnim, socijalnim, fiskalnim i ekonomskim sustavima i na temelju komparativne analize dolaze do primjera dobre prakse. Knjiga svojom koncepcijom prati ovaj redoslijed i zato su radovi poredani od znanstvenoistraživačkih koji donose uvid u stanje na tržištu, preko širih teorijskih razmatranja do radova koji nude konkretna rješenja za hrvatsku praksu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija, Povijest umjetnostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vera Turković (urednik)

Citiraj ovu publikaciju

Umjetnost i tržište: Vrednovanje umjetničkih djela u tržišnoj ekonomiji, Zagreb: Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, 2015 (ostalo)
Vera Turković, A. (ur.) (2015) Umjetnost i tržište: Vrednovanje umjetničkih djela u tržišnoj ekonomiji. Zagreb, Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.
@book{book, editor = {Vera Turkovi\'{c}, A.}, year = {2015}, pages = {180}, keywords = {Evaluation of Art Works, Art Market}, isbn = {978-953-7072-14-8}, title = {Art Market: Evaluation of Art Works}, keyword = {Evaluation of Art Works, Art Market}, publisher = {Akademija likovnih umjetnosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb} }