Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 825922

Pragmatika gramatičkih oblika: morfološka i sintaktička sredstva kao načini za iskazivanje uljudnosti


Matešić, Mihaela; Marot Kiš, Danijela
Pragmatika gramatičkih oblika: morfološka i sintaktička sredstva kao načini za iskazivanje uljudnosti // Fluminensia : časopis za filološka istraživanja, 27 (2015), 2; 103-116 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Pragmatika gramatičkih oblika: morfološka i sintaktička sredstva kao načini za iskazivanje uljudnosti
(Pragmatics of grammatical forms: morphological and syntactic means as ways to express politeness)

Autori
Matešić, Mihaela ; Marot Kiš, Danijela

Izvornik
Fluminensia : časopis za filološka istraživanja (0353-4642) 27 (2015), 2; 103-116

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Uljudnost ; komunikacijska kompetencija ; pragmalingvistička kompetencija ; morfološka i sintaktička sredstva ; tipologija
(Politeness ; communicative competence ; pragmalinguistic competence ; morphological and syntactic means ; typology)

Sažetak
Uljudnost je moguće iskazati neverbalno, verbalno ili udruživanjem verbalnih i neverbalnih znakova. Temelji teorije uljudnosti u lingvističkome smislu postavljeni su djelima Robin T. Lakoff u 70-im te Penelope Brown i Stevena Levinsona u 80- im godinama 20. stoljeća. Nadalje s pojmom i fenomenom verbalne, tj. jezične uljudnosti povezana je pragmalingvistička kompetencija, koja je jedna od temeljnih sastavnica komunikacijske kompetencije, a odnosi se na vladanje izborom odgovarajućih oblika izričaja u različitim jezičnim situacijama. Budući da pripada pragmalingvističkim pojavama, uljudnost se ostvaruje kroz funkciju i društveno značenje jezičnih struktura. Upravo stoga teorija (jezične) uljudnosti uvelike je usmjerena, uz ostalo, i na tipologiju jezičnih sredstava koja u pojedinim jezicima služe za iskazivanje uljudnosti. U radu se analiziraju sredstva i postupci koji se upotrebljavaju za iskazivanje uljudnosti u hrvatskome jeziku, a koji uspostavljaju odnos prema morfološkoj i sintaktičkoj razini jezičnoga opisa. U tome se smislu u hrvatskome jeziku uočavaju mehanizmi za provedbu pojedinih strategija uljudnosti, kao što su: izbor glagolskih oblika (npr. u svrhu deimperativizacije iskaza i sl.), izbor morfoloških i tvorbenih sredstava (npr. uporaba ličnih zamjenica, osobito u pseudoparemiološkim konstrukcijama, te povratno posvojne zamjenice ; uporaba deminutiva), izbor među sintaktičkim preoblikama (npr. uporaba interogativnih rečenica) i općenito sintaktičkim konstrukcijama, osobito s obzirom na različitost između sintakse rečenice i sintakse iskaza. Usto što analiza morfoloških i sintaktičkih sredstava za iskazivanje uljudnosti pridonosi razvoju teorije uljudnosti, ona može istodobno pridonijeti i potpunijem opisu pojedinih gramatičkih kategorija u različitim priručnicima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Časopis indeksira:


 • Web of Science Core Collection (WoSCC)
  • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
 • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


 • MLA - Modern Language Abstracts
 • ESCI (Wos)
 • CSA Linguistic and Language Behavior Abstracts
 • Linguistic Bibliography
 • Directory of Open Access Journals (DOAJ)
 • European Reference Index for the Humanities (ERIH)
 • SCOPUS
 • URLICHSWEB