Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 825771

Kineziološka edukacija u razvitku hrvatskog društva


Prskalo, Ivan; Babin, Josip
Kineziološka edukacija u razvitku hrvatskog društva // Kineziologija i područja edukacije, sporta, sportske rekreacije i kineziterapije u razvitku hrvatskog društva / Findak, Vladimir (ur.).
Poreč: Hrvatski kineziološki savez, 2016. str. 32-40 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Kineziološka edukacija u razvitku hrvatskog društva
(Kinesiological education in the development of Croatian society)

Autori
Prskalo, Ivan ; Babin, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Kineziologija i područja edukacije, sporta, sportske rekreacije i kineziterapije u razvitku hrvatskog društva / Findak, Vladimir - Poreč : Hrvatski kineziološki savez, 2016, 32-40

ISBN
978-953-7965-07-5

Skup
25. ljetna škola kineziologa Republike Hrvatske

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 28.6.-2.7.2016

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Kineziološka edukacija; razvoj; hrvatsko društvo
(Kinesiological education; development; Croatian society)

Sažetak
Kineziološka edukacije ne smije i ne može pobjeći od temeljne uloge u razvitku hrvatskog društva, ali posredno i globalne civilizacije jer je sveobuhvatna zbog svoje obveznosti, ali i dobne vertikale djelovanja na populaciju od predškolske do visokoškolske dobi. Utemeljenje kineziološke edukcije počiva na dosezima supstratne znanosti njene primijenjene discipline, a njena moć utjecaja na razvitak hrvatskog društva na mogućnosti utjecaja na zdravlje, sustavan razvoj antropoloških obilježja u najširem smislu, stjecanje kinezioloških znanja i optimizirano podizanje razine motoričkih postignuća. Uzimajući u obzir ubrzani demografske, društvene, materijalne i kadrovske pretpostavke kineziološke edukacije kao i predviđen društveni razvoj, i dalje se ističe značenje strateških postupaka društvene zajednice usmjerene znanstvenim i stručnim spoznajama, prije svega inzistirajući na količini obveznosti kineziološke aktivnosti kroz najorganiziraniji, najplanskiji i jedini nezamjenjiv organizacijski oblik rada sat tjelesne i zdravstvene kulture, a koji su do ovog trenutka izostali. Znanost i struka mogu i moraju uz sve poteškoće nuditi polugu razvoja i društva i nacije i civilizacije svjesni uloge čuvanja najviših vrijednosti i naroda i društva i civilizacije u lokalnom i globalnom smislu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
227-2271694-1696 - Kineziološka edukacija u predškolskom odgoju i primarnom obrazovanju (Ivan Prskalo, )

Ustanove
Učiteljski fakultet, Zagreb,
Kineziološki fakultet, Split

Autor s matičnim brojem:
Ivan Prskalo, (236980)
Josip Babin, (186802)