Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 825671

Zarazne bolesti u srednjovjekovnoj i novovjekovnoj Podravini na primjeru Torčeca


Bedić, Željka; Krznar, Siniša; Šlaus, Mario
Zarazne bolesti u srednjovjekovnoj i novovjekovnoj Podravini na primjeru Torčeca // Program, izveštaji i apstrakti 39. skupštine i godišnjeg skupa Srpskog arheološkog društva / Crnobrnja, Adam ; Filipović, Vojislav (ur.).
Vršac: Srpsko arheološko društvo i Gradski muzej Vršac, 2016. str. 85-86 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Zarazne bolesti u srednjovjekovnoj i novovjekovnoj Podravini na primjeru Torčeca
(Infectious diseases in Mediaeval and Early Modern Age Podravina: a case study of Torčec)

Autori
Bedić, Željka ; Krznar, Siniša ; Šlaus, Mario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Program, izveštaji i apstrakti 39. skupštine i godišnjeg skupa Srpskog arheološkog društva / Crnobrnja, Adam ; Filipović, Vojislav - Vršac : Srpsko arheološko društvo i Gradski muzej Vršac, 2016, 85-86

ISBN
978-86-80094-02-1

Skup
39. skupština i godišnji skup Srpskog arheološkog društva

Mjesto i datum
Vršac, Srbija, 02.-04.06.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Zarazne bolesti; Torčec - Cirkvišće; Podravina
(Infectious diseases; Torčec - Cirkvišće; Podravina)

Sažetak
Zarazne bolesti su poremećaji uzrokovani raznim organizmima poput bakterija, virusa, gljivica ili parazita. Često su ti organizmi bezopasni, međutim, pod određenim okolnostima mogu prouzročiti bolesti. Neke se bolesti prenose s čovjeka na čovjeka (sifilis, lepra, tuberkuloza, kuga), neke sa životinja na čovjeka (kuga), dok se treće unose u organizam putem zaražene hrane ili vode (tuberkuloza, bruceloza). Sve spomenute bolesti osim kuge mogu ostaviti traga na kostima, te su stoga vrlo zanimljive za proučavanje u bioarheološkom kontekstu. Navedene patologije biti će razmatrane na koštanom materijalu sa nalazišta Torčec - Cirkvišće. Riječ je o župnom groblju sa pronađenim skromnim ostacima crkvenog objekta. Prva su istraživanja provedena tijekom 2002. godine, a daljnja su uslijedila 2009. te 2011. - 2015. godine. Otkriveno je 380 grobova od kojih većina po svojim karakteristikama pripada župnom groblju, a na temelju stratigrafije i nalaza datiraju se u srednji i novi vijek, odnosno od 12. stoljeća do 1731./33. godine, kada se crkva i groblje sele u centar današnjeg sela Torčec. Antropološkom je analizom dosada analizirano 298 grobova, a dobiveni rezultati dali su veoma zanimljive podatke o uvjetima i kvaliteti života ljudi koji su u srednjem i novom vijeku naseljavali koprivničku Podravinu. Rezultati postaju još i zanimljiviji kada se u obzir uzme činjenica da su na samo jednom groblju i tako malom prostoru bile prisutne zarazne bolesti poput sifilisa i bruceloze, a moguće i tuberkuloze i lepre.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Arheologija, Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti,
Institut za arheologiju, Zagreb