Hranidba mliječnih krava u tranziciji (CROSBI ID 404462)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mravunac, Mario
Valpotić, Hrvoje
hrvatski
Hranidba mliječnih krava u tranziciji
Mliječna proizvodnja postaje sve intenzivnija, a životinje proizvode sve više što predstavlja velik stres na njihov organizam. Primjerice u SAD-u mliječne krave budu prosječno u proizvodnji samo tri laktacije, pa se nakon toga izlučuju. Glavni razlog je prevelik intenzitet proizvodnje koji dovodi do poremećaja u reprodukciji i metabolizmu hranjivih tvari. Prehrana u tranziciji nam je tu od velike važnosti jer putem nje možemo utjecati na pojavu metaboličkih i reproduktivnih poremećaja. Adekvatnom hranidbom možemo smanjiti ili spriječiti pojavu ketoze, sindroma masne jetre, hipokalcemije, dislokacije sirišta i zaostajanja posteljice. Još bitnija stavka je da hranidbom možemo utjecati na duljinu i intenzitet trajanja negativnog energetskog balansa. Bitna je i adekvatna priprema životinje za laktaciju a u radu smo naveli nekoliko načina na koje možemo smanjiti intenzitet i duljinu trajanja NEB-a. Stalno se istražuju novi načini i metode hranidbe koji bi omogućili životinjama da što lakše podnesu teret suvremene proizvodnje kravljeg mlijeka.
mliječne krave; hranidba; tranzicija
nije evidentirano
engleski
Feeding the dairy cow in transition
nije evidentirano
dairy cows; feeding; transition
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
21.06.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb