Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 824792

Bukvić, Anda: 'Ovo ovdje sam ja' : dnevnici njemačkih autorica iz razdoblja oko 1800.


Bukvić, Anda: 'Ovo ovdje sam ja' : dnevnici njemačkih autorica iz razdoblja oko 1800., Zagreb: Disput, 2016 (monografija)


Naslov
Bukvić, Anda: 'Ovo ovdje sam ja' : dnevnici njemačkih autorica iz razdoblja oko 1800.
('This is Me': diaries of German women authors from the period around 1800)

Urednik/ci
Ott Franolić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Disput

Grad
Zagreb

Godina
2016

Stranica
232

ISBN
9789532602555

Ključne riječi
autobiografika; autorice; dnevnik; oko 1800; prostor; rod; spol; žanr
(autobiographics; women authors; diary; 1800; space; gender; genre)

Sažetak
U knjizi se analiziraju stilom i sadržajem različiti dnevnički tekstovi triju profesionalnih njemačkih autorica iz istog razdoblja i s istog kulturnog prostora. Riječ je o dnevnicima Sophie Mereau, Bettine von Arnim i Rahel Levin Varnhagen, iz razdoblja oko 1800 godine. U žarištu je dnevnik kao autobiografska forma te pokušaj da se tekstovi koji su se dosad čitali kao autentični dokumenti i kao izvori podataka o životu autorica analiziraju prema estetskim kriterijima i pozicioniraju na književnopovijesnoj i književnoteorijskoj ljestvici. Knjiga opisuje mogućnosti neliterarnih i literarnih žanrova te u rodnom ključu pokušava opravdati tezu da se autobiografski tekstovi mogu čitati i interpretirati kao literarne tvorbe. Analizira i na koji se način tri primarna teksta odupiru uzusu dnevnika kao vremenske forme i postaju prostori pripovijedanja na kojima se konstruiraju ženski autorski tekstovi i identiteti. Knjiga nema pretenzije tipološki ili preskriptivno definirati niti kanonski ustoličiti jedan žanr, već će na konkretnim primjerima tekstova koji se formalno ili sadržajno nazivaju dnevnicima opisati potencijal dnevnika kao pripovjednog prostora konstrukcije i dekonstrukcije različitih vidova ženskog autorskog identiteta. Cilj je pridonijeti hrvatskom teorijskom aparatu, povezujući postojeće njemačke i hrvatske teorije autobiografike, uspoređujući ih s engleskima i francuskima i dodajući novu perspektivu. Pored toga, knjiga je i pokušaj otvaranja prostora širem kontaktu njemačke književnosti i teorije s hrvatskom, u prijevodnom i kritičkom smislu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Marija Ott Franolić (urednik)

Citiraj ovu publikaciju

Bukvić, Anda: 'Ovo ovdje sam ja' : dnevnici njemačkih autorica iz razdoblja oko 1800., Zagreb: Disput, 2016 (monografija)
Ott Franolić, M. (ur.) (2016) Bukvić, Anda: 'Ovo ovdje sam ja' : dnevnici njemačkih autorica iz razdoblja oko 1800.. Zagreb, Disput.
@book{book, editor = {Ott Franoli\'{c}, M.}, year = {2016}, pages = {232}, keywords = {autobiographics, women authors, diary, 1800, space, gender, genre}, isbn = {9789532602555}, title = {'This is Me': diaries of German women authors from the period around 1800}, keyword = {autobiographics, women authors, diary, 1800, space, gender, genre}, publisher = {Disput}, publisherplace = {Zagreb} }