Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Animalistički leksik u hrvatskoglagoljskom književnom korpusu (CROSBI ID 778706)

Druge vrste radova | ostalo

Zaradija Kiš, Antonija ; Šimić, Marinka Animalistički leksik u hrvatskoglagoljskom književnom korpusu // Knjižica sažetaka: Crkvenoslavenska i hrvatska povijesna leksikografija. 2016.

Podaci o odgovornosti

Zaradija Kiš, Antonija ; Šimić, Marinka

hrvatski

Animalistički leksik u hrvatskoglagoljskom književnom korpusu

U radu će se analizirati animalistički leksik u hrvatskom crkvenoslavenskom jeziku iz građe za Rječnik crkvenoslavenskoga jezika hrvatske redakcije Staroslavenskoga instituta. Klasifikacijom zoonima prema biblijskim načelima razmatrat će se životinjsko nazivlje s obzirom na njihovo podrijetlo (slavenizmi, grecizmi, romanizmi) uz adekvatne primjere i njihove varijante. Posebna pozornost posvetit će se semantičkom aspektu zoonima s naglaskom na njihov povijesni i mitološki kontekst. U tom smislu posebno ćemo se zadržati na odabranim mitološkim bićima, njihovom simboličkom značenju i mjestu u srednjovjekovnoj percepciji svijeta s posebnim naglaskom na hrvatsko glagoljaštvo. U radu se predlaže način oblikovanja animalističkoga leksikona kao mogućega segmetna kulturnoanimalističkih promišljanja.

zoonimi; Rječnik crkvenoslavenskog jezika hrvatske redakcija; leksik; mitologija; animalistika

nije evidentirano

engleski

Animalistic lexis in the Croatian Glagolitc literary corpus

nije evidentirano

zoonyme; Dictionary of the Croatian redaction of Church Slavonic; lexis; mythology; animalistic

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Knjižica sažetaka: Crkvenoslavenska i hrvatska povijesna leksikografija

2016.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Filologija, Etnologija i antropologija