Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 824710

Hitni stomatološki pacijenti u ordinaciji dentalne medicine u Puli, Hrvatska


Marković, Tomica; Ulovec, Zlatko; Plančak, Darije; Marković, Luka; Ulovec, Sabina; Skoko-Poljak, Dunja
Hitni stomatološki pacijenti u ordinaciji dentalne medicine u Puli, Hrvatska // Međunarodni kongres Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (2015). Sažeci 1. Međunarodnog kongresa Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Acta stomatologica Croatica (vol. 49) / Marović, Danijela (ur.).
Zagreb: Stomatolški fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko Stomatološko društvo - Hrvatskog liječničkog zbora, 2015. str. 178-178 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Hitni stomatološki pacijenti u ordinaciji dentalne medicine u Puli, Hrvatska
(Dental emergency patients at a practice of dental medicine in Pula, Croatia)

Autori
Marković, Tomica ; Ulovec, Zlatko ; Plančak, Darije ; Marković, Luka ; Ulovec, Sabina ; Skoko-Poljak, Dunja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Međunarodni kongres Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (2015). Sažeci 1. Međunarodnog kongresa Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Acta stomatologica Croatica (vol. 49) / Marović, Danijela - Zagreb : Stomatolški fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko Stomatološko društvo - Hrvatskog liječničkog zbora, 2015, 178-178

Skup
1. Međunarodni kongres Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 20-21.03.2015

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Hitni tretman; stomatološka zaštita; oralno zdravlje
(Emergency Treatment; Dental Care; Oral Health)

Sažetak
Dosadašnje spoznaje: Akutne dentalne boli, kada se dogode, ne biraju ni mjesto ni vrijeme. Ispitanici kojima je glavni simptom bol imaju u odnosu na ispitanike sa drugim stomatološkim problemima – bez boli skoro dvaput veću potrebu da ih se pregleda. Cilj: Cilj ovog istraživanja je bio istražiti tip i prevalenciju hitnih stomatoloških pacijenata koji su dolazili nakon radnog vremena i neradnim danima tijekom godine u ordinaciju dentalne medicine u Puli. Ispitanici i postupci: U istraživanje je uključeno 462 pacijenata (291 muškog i 191 ženskog spola) koji su tražili hitnu stomatološku uslugu izvan radnog vremena. Ispitanici su u dobi od 12 do 84 godina, a ispitanice od 10 do 78. Za svakog ispitanika je utvrđena dijagnoza/dijagnoze, štetne navike, broj neuspjelih pokušaja dobivanja pomoći kao i socio-demografski čimbenici. Rezultati: Domaćih pacijenata bilo je 66%, a pacijenata turista 34%. Upale su bile zastupljene u 90%, a ozljede u 10% slučajeva. Preko 50% ispitanika prethodni posjet stomatologu obavilo je prije tri i više godina. Kod 16% ispitanika evidentirana je odlična oralna higijena, srednja kod 55%, a loša kod 29%. Dinamika dolazaka pokazala je kako se u prvih pet dana u tjednu javlja oko 15% domaćih pacijenata i oko 10% pacijenata turista. Preko polovica svih pacijenata se javlja vikendom (28% subotama i 28% nedjeljama). Zaključak: Učestalost potrebe domaćih i stranih (turisti) pacijenata za hitnim stomatološkim uslugama izvan uobičajenog radnog vremena ukazuje na potrebu, pogotovo u turističkoj sezoni, za organizacijom hitne stomatološke službe u Puli.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Dentalna medicinaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Stomatološki fakultet, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus