Nutritivna vrijednost svinjskog mesa - predrasude i stvarnost (CROSBI ID 229941)
Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)
Podaci o odgovornosti
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela
hrvatski
Nutritivna vrijednost svinjskog mesa - predrasude i stvarnost
Općenito vlada stereotipno mišljenje da je svinjetina masna, bogata kolesterolom i nezdrava za ljudski organizam, Međutim, mršava (krta) svinjetina bogata je bjelančevinama, esencijalnim aminokiselinama, esencijalnim masnim kiselinama i vitaminima B-kompleksa. Svinjska mast ima povoljan omjer zasićenih, nezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina u odnosu na druge vrste mesa. Nezasićene masne kiseline zaštitno djeluju na srce i krvne žile. Sadržaj kolesterola u mršavoj svinjetini manji je nego u nekim drugim vrstama mesa. Tako, npr., mršava janjetina i govedina više pogoduju nastanku koronarne tromboze i infarkta miokarda nego mršava svinjetina. Bogatstvo svinjetine vitaminima B-kompleksa (B1, B2, B6, B12, niacin, folna kiselina) štite ljudski organizam od bolesti živčanog sustava i mentalnih poremećaja. Ključne riječi: svinjsko meso, nutritivna vrijednost
Svinjsko meso ; nutritivna vrijednost
nije evidentirano
engleski
Nutritional value of pork - prejudice and reality
nije evidentirano
Pork meat ; nutritional value
nije evidentirano