Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Nutritivna vrijednost svinjskog mesa - predrasude i stvarnost (CROSBI ID 229941)

Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)

Senčić, Đuro ; Samac, Danijela Nutritivna vrijednost svinjskog mesa - predrasude i stvarnost // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (2016), 264-267

Podaci o odgovornosti

Senčić, Đuro ; Samac, Danijela

hrvatski

Nutritivna vrijednost svinjskog mesa - predrasude i stvarnost

Općenito vlada stereotipno mišljenje da je svinjetina masna, bogata kolesterolom i nezdrava za ljudski organizam, Međutim, mršava (krta) svinjetina bogata je bjelančevinama, esencijalnim aminokiselinama, esencijalnim masnim kiselinama i vitaminima B-kompleksa. Svinjska mast ima povoljan omjer zasićenih, nezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina u odnosu na druge vrste mesa. Nezasićene masne kiseline zaštitno djeluju na srce i krvne žile. Sadržaj kolesterola u mršavoj svinjetini manji je nego u nekim drugim vrstama mesa. Tako, npr., mršava janjetina i govedina više pogoduju nastanku koronarne tromboze i infarkta miokarda nego mršava svinjetina. Bogatstvo svinjetine vitaminima B-kompleksa (B1, B2, B6, B12, niacin, folna kiselina) štite ljudski organizam od bolesti živčanog sustava i mentalnih poremećaja. Ključne riječi: svinjsko meso, nutritivna vrijednost

Svinjsko meso ; nutritivna vrijednost

nije evidentirano

engleski

Nutritional value of pork - prejudice and reality

nije evidentirano

Pork meat ; nutritional value

nije evidentirano

Podaci o izdanju

XVIII

2016.

264-267

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)