Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Odoroslovlje hrvatskih oružanih formacija 1990.-1996. (CROSBI ID 14049)

Autorska knjiga | monografija (znanstvena)

Marin Sabolović Odoroslovlje hrvatskih oružanih formacija 1990.-1996.. Samobor: Meridijani, 2005

Podaci o odgovornosti

Marin Sabolović

dr. sc. Jakša Raguž

Spes d. o. o.

hrvatski

Odoroslovlje hrvatskih oružanih formacija 1990.-1996.

Suton 20. stoljeća najblistavija je epoha suvremene hrvatske povijesti koju su obilježili značajni događaji poput Hrvatskog proljeća, raspad Jugoslavije i obrambeni Domovinski rat koji je, koliko god bio krvav, dosanjao san o samostalnoj i neovisnoj Hrvatskoj. Svi spomenuti događaji, kao i oni koji su se odvijali paralelno s ključnim sastavnicama suvremene hrvatske povijesti, veže simbol kao osnovni element izražavanja nacionalnog i kulturnog identiteta. Koliko je god danas u liberalnoj zajednici pitanje identiteta okarakterizirano kao nižedimenzionalni element društva, u vrijeme izrazite represije simbol je način opstrukcije prema režimu koji upravo potiskivanjem korištenja nacionalnih simbola pokušava oskvrnuti dugu povijest naroda kojime vlada. Slikoviti opis značenja simbola iz knjige Odoroslovlje hrvatskih oružanih formacija 1990.-1996. autora Marina Sabolovića može se primijeniti i na vizualni identitet hrvatskih oružanih formacija - odoru s pripadajućim znakovljem u kojemu dominira, uz ostale povijesne elemente, hrvatski šahirani grb koji je bio kriomice element iskazivanja nacionalnog i kulturnog identiteta hrvatskog naroda, kako tijekom 20. stoljeća, tako i u ranijim povijesnim epohama.

Domovinski rat; odore; oznake; odlikovanja

Knjiga je sufinancirana od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u kategoriji znanstvenih knjiga i sveučilišnih udžbenika 2015.

engleski

A Chronology of the Uniforms of the Croatian Armed Formations from 1990 to 1996

nije evidentirano

Homeland war; uniforms; badges; patches; Orders

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Samobor: Meridijani

2005.

9789532391879

247

Biblioteka Historia Croatica; knj. 68

objavljeno

Povezanost rada

Povijest