Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mobilni telefoni kao potencijalni izvor infekcije (CROSBI ID 637146)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Begić, Gabrijela ; Abram, Maja Mobilni telefoni kao potencijalni izvor infekcije // e-zbornik sažetaka. 2016. str. 1-1

Podaci o odgovornosti

Begić, Gabrijela ; Abram, Maja

hrvatski

Mobilni telefoni kao potencijalni izvor infekcije

Uvod: Mikroorganizmi preživljavaju na različitim površinama koje na taj način postaju potencijalni rezervoar infekcije. Rukovanje mobilnim telefonima u bolnicama predstavlja rizik za prijenos mikroorganizama te mogući izvor bolničkih infekcija. Standardne procedure čišćenja uređaja ili čak smjernica za korištenje mobitela u bolnicama još treba utvrditi. Cilj: Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi razinu i vrstu mikrobne kontaminacije na mobilnim uređajima studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci i laboratorijskih djelatnika u Kliničkom bolničkom centru u Rijeci. Nadalje, cilj je bio utvrditi postoje li razlike u mikrobnoj kontaminaciji mobilnih telefona između ovih dviju skupina na temelju spola ispitanika te vrste tipkovnice mobilnog telefona. Ispitanici i metode: U istraživanju je sudjelovalo ukupno 154 ispitanika, 83 studenta Medicine i 71 laboratorijski djelatnik. Uziman je otisak površine njihovih mobilnih telefona, CT3P agarom te se nakon inkubacije od 24 sata na 35±2°C odredio ukupan broj bakterija po cm2 (CFU/cm2). Bakterije su identificirane nakon porasta čiste kulture na temelju makroskopskog i mikroskopskog izgleda te različitih biokemijskih testova. Rezultati: Ukupan broj bakterija bio je značajno veći u skupini studenata te muških ispitanika. U obje skupine ispitanika na mobilnim uređajima dominiraju S. epidermidis i drugi koagulaza negativni stafilokoki, Micrococcus spp., Corynebacterium spp. Međutim, detektirani su i S. aureus, Proteus te Enterococcus spp., poznati uzročnici bolničkih infekcija. Nije bilo značajne razlike u mikrobnoj kontaminaciji mobilnih telefona s tipkovnicom u odnosu na one s ekranom osjetljivim na dodir. Zaključak: Izolirane bakterijske vrste koje uglavnom pripadaju mikrobioti kože i probavnog sustava ukazuju da na kontaminaciju mobilnih telefona utječe, prije svega, higijena ruku. Uz kontinuiranu edukaciju o higijeni ruku nameće se potreba uvođenja edukacije te smjernica za provođenje i kontrolu higijene mobilnih telefona u zdravstvenim ustanovama.

mobilni telefoni; bakterije; bolničke infekcije

nagrada za najbolji poster Rad je izrađen uz potporu Sveučilišta u Rijeci: “Molecular mechanisms of bacterial pathogenesis and response to stress” (M.A., projekt br. 13.06.1.1.07)

engleski

Mobile phones as a potential source of infection

nije evidentirano

moobile phones; bacteria; hospital infections

nije evidentirano

Podaci o prilogu

1-1.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

Medicinsko-laboratorijska dijagnostika u praksi i pravo u zdravstvu

poster

02.06.2016-05.06.2016

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti