Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ekstrakcija piperina pomoću eutektičkog otapala (CROSBI ID 637130)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Bužančić, Margarita ; Biošić, Martina ; Minga, Iva ; Sander, Aleksandra Ekstrakcija piperina pomoću eutektičkog otapala // Knjiga sažetaka - XI. Susret mladih kemijskih inženjera / Matijašić, Gordana (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2016. str. 60-60

Podaci o odgovornosti

Bužančić, Margarita ; Biošić, Martina ; Minga, Iva ; Sander, Aleksandra

hrvatski

Ekstrakcija piperina pomoću eutektičkog otapala

Piperin je alkaloid prisutan u papru i karakterističan je po ljutom okusu . Osim kao omiljeni začin sve se više koristi i zbog pozitivnog utjecaja na ljudsko zdravlje. Tako potpomaže jačanju imunološkog sustava te se koristi kao antipiretik, anlagetik, antidepresiv, u borbi protiv tumora, te dokazano pomaže u lječenju bronhitisa, kronične astme, anoreksije, gorušice i mnogih drugih bolesti. Piperin se dobiva ekstrakcijom iz papra pomoću organskih otapala čiji su glavni nedostaci mala selektivnost te štetnost za okoliš. U ovom radu istražena je mogućnost ekstrakcije piperina pomoću ekološki prihvatljivih otapala – eutektičkih smjesa. Mjerenja su provedena s devet različitih vrsta papra koje je komercijalno moguće pronaći na tržištu u Republici Hrvatskoj. Dva ispitana uzorka, iako su začini papra, ne spadaju u rod Pipera. Sintetizirana su različita eutektička otapala te je preliminarnim istraživanjima odabrana eutektička smjesa kolin-klorid : etilen-glikol (1:2, 5) kao otapalo sa najboljim svojstvima za daljnju ekstrakciju. Plodovi papra su usitnjeni te je određena raspodjela veličina čestica. Ekstrakcija je provedena pri sobnoj temperaturi nakon čega je piperin iskristaliziran uz pomoć vode kao antiotapala te izdvojen filtriranjem. Istražen je utjecaj vrste ploda papra, vremena miješanja i koncentracije suspenzije na učinkovitost ekstrakcije. Koncentracija piperina u eutektičkoj smjesi nakon ekstrakcije, određena je pomoću UV/Vis spektrofotometra. Samo otapalo je regenerirano zagrijavanjem pod vakuumom do potpunog isparavanja vode te je ponovno korišteno u ekstrakciji, čime je proces u potpunosti zaokružen. Za karakterizaciju čistog i regeneriranog otapala korištene su FTIR i 1H NMR analiza. Čistoća piperina analizirana je XRD, FTIR i DSC metodama.

ekstrakcija ; eutektička otapala ; piperin

nije evidentirano

engleski

Extraction of piperine with deep eutectic solvents

nije evidentirano

deep eutectic solvents ; extraction ; piperine

nije evidentirano

Podaci o prilogu

60-60.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka - XI. Susret mladih kemijskih inženjera

Matijašić, Gordana

Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

978-953-6894-55-0

Podaci o skupu

XI. SUsret mladih kemijskih inženjera

poster

18.02.2016-19.02.2016

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo