Antibakterijski učinak meduna jele na bakteriju Campylobacter jejuni (CROSBI ID 404174)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Ramić, Dina
Gobin, Ivana
hrvatski
Antibakterijski učinak meduna jele na bakteriju Campylobacter jejuni
Campylobacter jejuni je vodeći uzročnik bakterijskog gastroenteritisa u svijetu. Različite vrste meda poznate su po svom bakteriocidnom djelovanju na mnoge mikroorganizme, posebno bakterije. Medun je vrsta meda koji se proizvodi iz medne rose, a ne iz cvjetnog nektara kao običan cvjetni med. Mednu rosu ili medljiku izlučuju insekti, obično lisne uši, kao nusprodukt konzumacije biljnog soka. Cilj istraživanja je bio dokaziti antibakterijske aktivnosti meduna jele (lat. Abies alba, Mill.), prikupljenog na području Gorskog kotara, na bakteriju C. jejuni. Ispitivala se osjetljivost četiri soja C. jejuni: C. jejuni NCTC 11168, C. jejuni 27890, C. jejuni K49/4 te C. jejuni 42150 na četiri uzorka meduna jele. U istraživanju su korištene tri metode: difuzijska metoda za mjerenje zone inhibicije rasta, dilucijska metoda za određivanje minimalne inhibicijske koncentracije (MIK) i minimalne baktericidne koncentracije (MBK) te metoda određivanja utjecaja meduna na krivulju rasta različitih sojeva C. jejuni. Kod difuzijske metode se ispitalo da li dodatak detergenta Tween80 ima utjecaj na osjetljivost testa. Sve tri metode pokazale su da je C. jejuni izrazito osjetljiv na korištene uzorke meduna jele. Iako je uzorak meduna 3 pokazao najbolju antibakterijsku aktivnost, nije dokazana značajna razlika između ispitivanjih uzoraka meduna. Dodatak detergenta Tween80 je pojačao osjetljivost difuzijske metode. Provedenim istraživanjem dokazan je antibakterijski učinak meduna jele na bakteriju C. jejuni. Buduća primjena meduna u kliničkoj praksi zasigurno bi se trebala razmotriti.
Campylobacter jejuni; medun; antibakterijska aktivnost
nije evidentirano
engleski
Antibacterial activity of Fir honeydew honey on bacteria Campylobacter jejuni
nije evidentirano
Campylobacter jejuni; resistance; honeydew honey; antibacterial activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
49
06.07.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Medicinski fakultet u Rijeci
Rijeka