Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antibakterijski učinak meduna jele na bakteriju Campylobacter jejuni (CROSBI ID 404174)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Ramić, Dina Antibakterijski učinak meduna jele na bakteriju Campylobacter jejuni / Gobin, Ivana (mentor); Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, . 2015

Podaci o odgovornosti

Ramić, Dina

Gobin, Ivana

hrvatski

Antibakterijski učinak meduna jele na bakteriju Campylobacter jejuni

Campylobacter jejuni je vodeći uzročnik bakterijskog gastroenteritisa u svijetu. Različite vrste meda poznate su po svom bakteriocidnom djelovanju na mnoge mikroorganizme, posebno bakterije. Medun je vrsta meda koji se proizvodi iz medne rose, a ne iz cvjetnog nektara kao običan cvjetni med. Mednu rosu ili medljiku izlučuju insekti, obično lisne uši, kao nusprodukt konzumacije biljnog soka. Cilj istraživanja je bio dokaziti antibakterijske aktivnosti meduna jele (lat. Abies alba, Mill.), prikupljenog na području Gorskog kotara, na bakteriju C. jejuni. Ispitivala se osjetljivost četiri soja C. jejuni: C. jejuni NCTC 11168, C. jejuni 27890, C. jejuni K49/4 te C. jejuni 42150 na četiri uzorka meduna jele. U istraživanju su korištene tri metode: difuzijska metoda za mjerenje zone inhibicije rasta, dilucijska metoda za određivanje minimalne inhibicijske koncentracije (MIK) i minimalne baktericidne koncentracije (MBK) te metoda određivanja utjecaja meduna na krivulju rasta različitih sojeva C. jejuni. Kod difuzijske metode se ispitalo da li dodatak detergenta Tween80 ima utjecaj na osjetljivost testa. Sve tri metode pokazale su da je C. jejuni izrazito osjetljiv na korištene uzorke meduna jele. Iako je uzorak meduna 3 pokazao najbolju antibakterijsku aktivnost, nije dokazana značajna razlika između ispitivanjih uzoraka meduna. Dodatak detergenta Tween80 je pojačao osjetljivost difuzijske metode. Provedenim istraživanjem dokazan je antibakterijski učinak meduna jele na bakteriju C. jejuni. Buduća primjena meduna u kliničkoj praksi zasigurno bi se trebala razmotriti.

Campylobacter jejuni; medun; antibakterijska aktivnost

nije evidentirano

engleski

Antibacterial activity of Fir honeydew honey on bacteria Campylobacter jejuni

nije evidentirano

Campylobacter jejuni; resistance; honeydew honey; antibacterial activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49

06.07.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Rijeci

Rijeka

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Biotehnologija