Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mediteranski začini – više od okusa (CROSBI ID 636937)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Milolović, Lucija ; Perić, Marija ; Abram, Maja Mediteranski začini – više od okusa // Zbornik sažetaka / Rukavina, Tomislav (ur.). Rijeka, 2016

Podaci o odgovornosti

Milolović, Lucija ; Perić, Marija ; Abram, Maja

hrvatski

Mediteranski začini – više od okusa

Začini su dijelovi biljaka koji se koriste u nutricionistički neznatnoj vrijednosti kao dodatak hrani za aromatiziranje okusa. Koriste se u svježem obliku, osušeni ili pak njihovi ekstrakti. Začinsko bilje našeg kraja, poput ružmarina, kadulje, bosiljka i origana, ima značajno mjesto u mediteranskoj kuhinji koja se često spominje s aspekta smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti, reguliranja probave i tjelesne težine. No, mediteranski začini puno su više osim pojačivača okusa i mirisa jelima, jer služe za konzerviranje hrane i imaju ljekovita, antimikrobna, antiseptička, antioksidativna i druga svojstva. Cilj rada je, pretraživanjem stručne i znanstvene literature, pronaći znanstvene dokaze o ulozi mediteranskih začina u unaprjeđenju zdravlja i istaknuti bioaktivne komponente koje su odgovorne za njihov antimikrobni učinak te antioksidativnu moć.

mediteranski začini; aromatično začinsko bilje; antimikrobni učinak; antioksidativni učinak; bioaktivne komponente

Milolović L, Perić M studentice Integriranog preddiplomskog i diplomskog studija medicina MF Rijeka

engleski

Mediterranean spices - more than taste

nije evidentirano

Mediterranean spices; aromatic herbs; antimicrobial; antioxidant effect; bioactive components

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka

Rukavina, Tomislav

Rijeka:

Podaci o skupu

Sedmi studentski kongres „Prehrana i klinička dijetoterapija“

predavanje

10.06.2016-12.06.2016

Rijeka, Hrvatska

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita