Mediteranski začini – više od okusa (CROSBI ID 636937)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Milolović, Lucija ; Perić, Marija ; Abram, Maja
hrvatski
Mediteranski začini – više od okusa
Začini su dijelovi biljaka koji se koriste u nutricionistički neznatnoj vrijednosti kao dodatak hrani za aromatiziranje okusa. Koriste se u svježem obliku, osušeni ili pak njihovi ekstrakti. Začinsko bilje našeg kraja, poput ružmarina, kadulje, bosiljka i origana, ima značajno mjesto u mediteranskoj kuhinji koja se često spominje s aspekta smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti, reguliranja probave i tjelesne težine. No, mediteranski začini puno su više osim pojačivača okusa i mirisa jelima, jer služe za konzerviranje hrane i imaju ljekovita, antimikrobna, antiseptička, antioksidativna i druga svojstva. Cilj rada je, pretraživanjem stručne i znanstvene literature, pronaći znanstvene dokaze o ulozi mediteranskih začina u unaprjeđenju zdravlja i istaknuti bioaktivne komponente koje su odgovorne za njihov antimikrobni učinak te antioksidativnu moć.
mediteranski začini; aromatično začinsko bilje; antimikrobni učinak; antioksidativni učinak; bioaktivne komponente
Milolović L, Perić M studentice Integriranog preddiplomskog i diplomskog studija medicina MF Rijeka
engleski
Mediterranean spices - more than taste
nije evidentirano
Mediterranean spices; aromatic herbs; antimicrobial; antioxidant effect; bioactive components
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka
Rukavina, Tomislav
Rijeka:
Podaci o skupu
Sedmi studentski kongres „Prehrana i klinička dijetoterapija“
predavanje
10.06.2016-12.06.2016
Rijeka, Hrvatska