Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 822863

SUOČAVANJE I PERCEPCIJA MOBINGA KOD MEDICINSKIH SESTARA RAZLIČITE DOBI I RADNOG ISKUSTVA


Šimić, Nataša; Rupić, Lucijana; Gregov, Ljiljana; Nikolić, Matilda
SUOČAVANJE I PERCEPCIJA MOBINGA KOD MEDICINSKIH SESTARA RAZLIČITE DOBI I RADNOG ISKUSTVA // Sigurnost : časopis za sigurnost u radnoj i životnoj okolini, 57 (2015), 4; 305-318 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
SUOČAVANJE I PERCEPCIJA MOBINGA KOD MEDICINSKIH SESTARA RAZLIČITE DOBI I RADNOG ISKUSTVA
(COPING WITH MOBBING AND ITS PERCEPTION IN NURSES OF DIFFERENT AGES AND WORK EXPERIENCE)

Autori
Šimić, Nataša ; Rupić, Lucijana ; Gregov, Ljiljana ; Nikolić, Matilda

Izvornik
Sigurnost : časopis za sigurnost u radnoj i životnoj okolini (0350-6886) 57 (2015), 4; 305-318

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Mobing; suočavanje s mobingom; stres; medicinske sestre; radno iskustvo
(Mobbing; strategies for coping with mobbing; stress; nurses; work experience)

Sažetak
Neki od stresora u radnom okolišu medicinskih sestara, koji mogu pogodovati pojavi mobinga, su stalna briga za pacijente, smjenski i timski rad, poslovi rizični za zdravlje i sl. Polazeći od ranijih istraživanja za očekivati je različite oblike mobinga na radnim mjestima medicinskih se stara, kao i primjenu različitih strategija suočavanja s ovim stresorom koje u dosadašnjim studijama nisu istraživane. Stoga je cilj ovog istraživanja bio ispitati vrste mobinga, kao i načine suočavanja s mobingom medicinskih sestara različite dobi i radnog iskustva. U istraživanju su sudjelovale medicinske sestre (N=171) zaposlene u Općoj bolnici u Zadru, Ši beniku i Kliničkom bolničkom centru Split. U svrhu ovog istraživanja konstruirani su upitnici za ispitivanje mobinga i načina suočavanja s mobingom koje su ispunjavale sudionice različite dobi i radnog staža. Dobiveni rezultati pokazali su 4-faktorsku strukturu upitnika mobinga koja je inter pretirana kao napadi na radnu domenu, napadi na osobnost i ismijavanje, seksualna uznemiravanja i pokušaji izolacije. Faktorskom analizom upitnika suočavanja s mobingom dobivena su 4 faktora koji se odnose na suočavanje usmjereno na problem i emocije, traženje podrške kolega i obitelji. Sudionice s radnim stažom od 10 do 20 godina češće su doživljavale napade na radnu domenu i pokušaje izolacije od sudionica s kraćim i duljim radnim stažom. Strategija usmjerena na emo cije predstavlja oblik suočavanja koji se podjednako primjenjuje neovisno o tome o kojoj se vrsti mobinga radi. Podrška obitelji se najčešće traži kada je riječ o napadu na radnu domenu, dok je podrška kolega značajno povezana sa seksualnim uznemiravanjem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Sveučilište u Zadru

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Scopus, Academic Search Complete, The SCImago Journal & Country Rank, Civil Engineering Abstracts, Mechanical & Transportation Engineering Abstracts, Pro Quest Materials Research Professional.