Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Stoljeće nafte (CROSBI ID 746605)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Dekanić, Igor ; Kolundžić, Stevo ; Karasalihović, Daria Stoljeće nafte / Ivurek, Mijo (ur.). Zagreb: Naklada Zadro, 2004. 537..

Podaci o odgovornosti

Dekanić, Igor ; Kolundžić, Stevo ; Karasalihović, Daria

Ivurek, Mijo

hrvatski

Stoljeće nafte

Suvremeni svijet nezamisliv je bez energije. Industrija, promet, komunikacije, dinamičnost modernog življenja i mnoge druge djelatnosti bile bi nemoguće, u obliku u kojem ih danas poznajemo, bez stalnih i dostatnih količina pogonske energije. Među primarnim oblicima energije najznačajniji su nafta i plin, kapljevita i plinovita smjesa ugljikovodika, koje su u stotinu godina, i svega nekoliko generacija, potpuno promijenili način života čovjeka, a zatim i samo ljudsko društvo. Nafta je posredno oblikovala svjetsku politiku i utjecala na sudbine država. Ona je bila povod sukobima, ali je isto tako diktirala i njihove ishode. Ona predstavlja nezaobilazan čimbenik u suvremenoj ekonomiji i pokretanju gospodarskog rasta o kojem ovisi razvoj ljudskog društva. Zato nafta ima posebno mjesto na svjetskoj sceni i stoga se često naziva "crnim zlatom". Tako je bilo tijekom proteklog stoljeća, a tako će, najvjerojatnije, ostati i u prvoj polovici XXI. stoljeća.

nafta; stoljeće nafte;

Sveučilišni udžbenik rješenjem Sveučilišta u Zagrebu

engleski

A Century of Oil

nije evidentirano

oil; a century of oil

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Naklada Zadro

537

2004.

nije evidentirano

objavljeno

953-182-050-3

Povezanost rada

Rudarstvo, nafta i geološko inženjerstvo