Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 822464

Antioksidacijska, antibakterijska i citotoksična aktivnost fitokemikalija iz dubrovačke zečine (Centaurea ragusina L.)


Vujčić, Valerija
Antioksidacijska, antibakterijska i citotoksična aktivnost fitokemikalija iz dubrovačke zečine (Centaurea ragusina L.) 2016., doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
Antioksidacijska, antibakterijska i citotoksična aktivnost fitokemikalija iz dubrovačke zečine (Centaurea ragusina L.)
(Antioxidant, antibacterial and cytotoxic activities and phytochemical screening of plant species Centaurea ragusina L.)

Autori
Vujčić, Valerija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.06

Godina
2016

Stranica
123

Mentor
Radić Brkanac, Sandra ; Radić Stojković, Marijana

Ključne riječi
Centaurea ragusina L. ; fitokemikalije ; biološka aktivnost ; interakcije s polinukleotidima
(Centaurea ragusina L. ; phytochemicals ; biological activity ; interactions with polynucleotides)

Sažetak
Biološka aktivnost roda Centaurea pripisuje se spojevima iz skupine terpena i flavonoida čija su antioksidacijska, antibakterijska, citotoksična i slična ljekovita svojstva dokazana. Cilj rada je odrediti sadržaj i sastav fitokemikalija ekstrakata hrvatske endemične biljne vrste Centaurea ragusina L. sakupljene na prirodnom lokalitetu, uzgojene u uvjetima in vitro i aklimatizirane na vanjske uvjete kao i njihovu antioksidacijsku, antibakterijsku i citotoksičnu aktivnost. U svrhu razjašnjenja biološke aktivnosti proučavane su interakcije ekstrakata, frakcija i spojeva s polinukleotidima. U etanolno vodenim ekstraktma izmjeren je najviši sadržaj fenola, flavonoida i hidroksicimetnih kiselina. Etanolno vodeni i etanolno etanolni ekstrakti pokazuju značajnu antioksidacijsku aktivnost neovisno o podrijetlu biljaka. Ekstrakti listova priređeni u etanolu, većina ispitivanih frakcija kao i dva izolirana seskviterpenska laktona pokazali su značajnu antibakterijsku aktivnost na Staphylococcus aureus ATCC 25923. Svi vodeni vodeni ekstrakti pokazuju značajni stabilizacijski učinak na DNA i RNA. Gotovo svi testirani ekstrakti te frakcije CRE01_06-10 pokazuju značajnu citotoksičnu aktivnost na testiranim tumorskim staničnim linijama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, BiologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Valerija Vujčić Bok, (355414)