Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 822398

Određivanje upalnih medijatora PGE2 i TXB2 iz gingivne sulkularne tekućine u pacijenata s kroničnim parodontitisom


Brekalo Pršo, Ivana; Kuiš, Davor; Prpić, Jelena; Špalj, Stjepan; Pezelj-Ribarić, Sonja
Određivanje upalnih medijatora PGE2 i TXB2 iz gingivne sulkularne tekućine u pacijenata s kroničnim parodontitisom // Medicina-Fluminesisi, 52 (2016), 2; 257-261 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Određivanje upalnih medijatora PGE2 i TXB2 iz gingivne sulkularne tekućine u pacijenata s kroničnim parodontitisom
(Determination of inflammation mediators PGE2 and TXB2 in gingival crevicular fluid in patients with chronic periodontitis)

Autori
Brekalo Pršo, Ivana ; Kuiš, Davor ; Prpić, Jelena ; Špalj, Stjepan ; Pezelj-Ribarić, Sonja

Izvornik
Medicina-Fluminesisi (0025-7729) 52 (2016), 2; 257-261

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Gingivna sulkularna tekućina; parodontna bolest; upalni medijatori
(Gingival crevicular fluid; inflammation mediators; periodontal disease)

Sažetak
Cilj: Čimbenici uključeni u patogenezu upalnih parodontnih bolesti su zubni plak, imunosni i upalni i obrambeni sustav domaćina, genetički čimbenici te čimbenici okoliša. Gingivna sulkularna tekućina (GST) sadrži mnoge upalne medijatore, među ostalima i prostaglandin E2 (PGE2) i tromboksan E2 (TXB2). Za navedene medijatore poznato je da su povezani s pojavom parodontne bolesti. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati povezanost između vrijednosti PGE2 i TXB2 u GST-u i prisutnosti ili odsutnosti parodontne bolesti. Ispitanici i metode: Istraživanje je provedeno na 30 ispitanika s dijagnozom kroničnog parodontitisa (eksperimentalna skupina) i 20 ispitanika koji nemaju parodontitis (kontrolna skupina). Uzorci GST-a uzeti su od svakog ispitanika papirnatom trakom. Vrijednosti PGE2 i TXB2 određivane su komercijalnim ELISA testom. Rezultati: Vrijednosti PGE2 i TXB2 u GST-u bile su statistički značajno veće kod ispitanika s kroničnim parodontitisom u usporedbi s kontrolnom skupinom. Zaključak: Rezultati istraživanja upućuju da bi upalni medijatori PGE2 i TXB2 u GST-u mogli imati veze s patogenezom parodontne bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski