Antibiotička rezistencija G+ i G- bakterija izoliranih iz spontano fermentiranih kobasica divljači (CROSBI ID 636598)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Hulak, Nataša ; Žgomba Maksimović, Ana ; Mrkonjić Fuka, Mirna
hrvatski
Antibiotička rezistencija G+ i G- bakterija izoliranih iz spontano fermentiranih kobasica divljači
Tradicionalne kobasice od divljači proizvode se u Hrvatskoj u domaćoj radinosti i prema tradicionalnoj recepturi, bez dodatka starter kultura. Takvi visoko vrijedni proizvodi odlikuju se svojom autentičnošću i senzornim svojstvima. Poznato je da fermentirana hrana predstavlja način prijenosa živih bakterija u ljudskom gastrointestinalnom (GI) traktu. Bakterije unesene hranom mogu imati gene koji kodiraju za antibiotičku rezistenciju, koje potom mogu, najčešće horizontalnim transferom gena, prenijeti na ostale bakterije, uključujući patogene vrste. Zbog toga je od iznimne važnosti detaljno karakterizirati autohtonu mikrobiotu tradicionalnih kobasica proizvedenih od mesa jelena (Cervus elaphus) i divlje svinje (Sus scofa) kao i utvrditi obrazac njihove antibiotičke rezistencije. Osim nasljedne rezistencije, gram-pozitivne i gram- negativne bakterije posjeduju izuzetnu sposobnost stjecanja rezistencije na antibiotike različitim mehanizmima. Budući da podatci o antibiotičkoj rezistenciji bakterija izoliranih iz tradicionalnih fermentiranih kobasica nedostaju, cilj ovog istraživanja bio je istražiti osjetljivost gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija, izoliranih iz tradicionalnih kobasica od divljači, na različite klinički važne antibiotike. Antibiotička rezistencija gram-negativnih bakterija (E. coli i Enterobacteriaceae) istražena je prema 9 antibiotika, a gram- pozitivnih bakterija (Enterococcus spp.) prema 6, metodom difuzije diska u agaru. Svi izolati bakterije E. coli (51 izolat) bili su osjetljivi na sve testirane antibiotike. Bakterije roda Enterobacteriaceae (186 izolata), pokazale su rezistentnost na ampicilin (20 %), cefoksitin (7 %) i ampicilin/sulbaktam (1 %). Kod bakterija roda Enterococcus (280 izolata), utvrđena je rezistentnost na tetraciklin (4 %), eritromicin (2, 5 %) i vankomicin (3 %) te srednja osjetljivost na eritromicin (57 %), kloramfenikol (5 %) i tetraciklin (2 %).
tradicionalne kobasice od divljači ; antibiotička rezistencija ; antibiotici
nije evidentirano
engleski
Antibiotic resistance of G+ and G- bacterial isolates from spontaneously fermented game meat sausages
Tradicionalne kobasice od divljači proizvode se u Hrvatskoj u domaćoj radinosti i prema tradicionalnoj recepturi, bez dodatka starter kultura. Takvi visoko vrijedni proizvodi odlikuju se svojom autentičnošću i senzornim svojstvima. Poznato je da fermentirana hrana predstavlja način prijenosa živih bakterija u ljudskom gastrointestinalnom (GI) traktu. Bakterije unesene hranom mogu imati gene koji kodiraju za antibiotičku rezistenciju, koje potom mogu, najčešće horizontalnim transferom gena, prenijeti na ostale bakterije, uključujući patogene vrste. Zbog toga je od iznimne važnosti detaljno karakterizirati autohtonu mikrobiotu tradicionalnih kobasica proizvedenih od mesa jelena (Cervus elaphus) i divlje svinje (Sus scofa) kao i utvrditi obrazac njihove antibiotičke rezistencije. Osim nasljedne rezistencije, gram-pozitivne i gram- negativne bakterije posjeduju izuzetnu sposobnost stjecanja rezistencije na antibiotike različitim mehanizmima. Budući da podatci o antibiotičkoj rezistenciji bakterija izoliranih iz tradicionalnih fermentiranih kobasica nedostaju, cilj ovog istraživanja bio je istražiti osjetljivost gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija, izoliranih iz tradicionalnih kobasica od divljači, na različite klinički važne antibiotike. Antibiotička rezistencija gram-negativnih bakterija (E. coli i Enterobacteriaceae) istražena je prema 9 antibiotika, a gram- pozitivnih bakterija (Enterococcus spp.) prema 6, metodom difuzije diska u agaru. Svi izolati bakterije E. coli (51 izolat) bili su osjetljivi na sve testirane antibiotike. Bakterije roda Enterobacteriaceae (186 izolata), pokazale su rezistentnost na ampicilin (20 %), cefoksitin (7 %) i ampicilin/sulbaktam (1 %). Kod bakterija roda Enterococcus (280 izolata), utvrđena je rezistentnost na tetraciklin (4 %), eritromicin (2, 5 %) i vankomicin (3 %) te srednja osjetljivost na eritromicin (57 %), kloramfenikol (5 %) i tetraciklin (2 %).
game meat sausages ; antibiotic resistance ; antibiotics
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
51st Croatian and 11th International Symposium on Agriculture
predavanje
15.02.2016-19.02.2016
Opatija, Hrvatska