Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antibiotička rezistencija G+ i G- bakterija izoliranih iz spontano fermentiranih kobasica divljači (CROSBI ID 636598)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Hulak, Nataša ; Žgomba Maksimović, Ana ; Mrkonjić Fuka, Mirna Antibiotic resistance of G+ and G- bacterial isolates from spontaneously fermented game meat sausages / Antibiotička rezistencija G+ i G- bakterija izoliranih iz spontano fermentiranih kobasica divljači. 2016

Podaci o odgovornosti

Hulak, Nataša ; Žgomba Maksimović, Ana ; Mrkonjić Fuka, Mirna

hrvatski

Antibiotička rezistencija G+ i G- bakterija izoliranih iz spontano fermentiranih kobasica divljači

Tradicionalne kobasice od divljači proizvode se u Hrvatskoj u domaćoj radinosti i prema tradicionalnoj recepturi, bez dodatka starter kultura. Takvi visoko vrijedni proizvodi odlikuju se svojom autentičnošću i senzornim svojstvima. Poznato je da fermentirana hrana predstavlja način prijenosa živih bakterija u ljudskom gastrointestinalnom (GI) traktu. Bakterije unesene hranom mogu imati gene koji kodiraju za antibiotičku rezistenciju, koje potom mogu, najčešće horizontalnim transferom gena, prenijeti na ostale bakterije, uključujući patogene vrste. Zbog toga je od iznimne važnosti detaljno karakterizirati autohtonu mikrobiotu tradicionalnih kobasica proizvedenih od mesa jelena (Cervus elaphus) i divlje svinje (Sus scofa) kao i utvrditi obrazac njihove antibiotičke rezistencije. Osim nasljedne rezistencije, gram-pozitivne i gram- negativne bakterije posjeduju izuzetnu sposobnost stjecanja rezistencije na antibiotike različitim mehanizmima. Budući da podatci o antibiotičkoj rezistenciji bakterija izoliranih iz tradicionalnih fermentiranih kobasica nedostaju, cilj ovog istraživanja bio je istražiti osjetljivost gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija, izoliranih iz tradicionalnih kobasica od divljači, na različite klinički važne antibiotike. Antibiotička rezistencija gram-negativnih bakterija (E. coli i Enterobacteriaceae) istražena je prema 9 antibiotika, a gram- pozitivnih bakterija (Enterococcus spp.) prema 6, metodom difuzije diska u agaru. Svi izolati bakterije E. coli (51 izolat) bili su osjetljivi na sve testirane antibiotike. Bakterije roda Enterobacteriaceae (186 izolata), pokazale su rezistentnost na ampicilin (20 %), cefoksitin (7 %) i ampicilin/sulbaktam (1 %). Kod bakterija roda Enterococcus (280 izolata), utvrđena je rezistentnost na tetraciklin (4 %), eritromicin (2, 5 %) i vankomicin (3 %) te srednja osjetljivost na eritromicin (57 %), kloramfenikol (5 %) i tetraciklin (2 %).

tradicionalne kobasice od divljači ; antibiotička rezistencija ; antibiotici

nije evidentirano

engleski

Antibiotic resistance of G+ and G- bacterial isolates from spontaneously fermented game meat sausages

Tradicionalne kobasice od divljači proizvode se u Hrvatskoj u domaćoj radinosti i prema tradicionalnoj recepturi, bez dodatka starter kultura. Takvi visoko vrijedni proizvodi odlikuju se svojom autentičnošću i senzornim svojstvima. Poznato je da fermentirana hrana predstavlja način prijenosa živih bakterija u ljudskom gastrointestinalnom (GI) traktu. Bakterije unesene hranom mogu imati gene koji kodiraju za antibiotičku rezistenciju, koje potom mogu, najčešće horizontalnim transferom gena, prenijeti na ostale bakterije, uključujući patogene vrste. Zbog toga je od iznimne važnosti detaljno karakterizirati autohtonu mikrobiotu tradicionalnih kobasica proizvedenih od mesa jelena (Cervus elaphus) i divlje svinje (Sus scofa) kao i utvrditi obrazac njihove antibiotičke rezistencije. Osim nasljedne rezistencije, gram-pozitivne i gram- negativne bakterije posjeduju izuzetnu sposobnost stjecanja rezistencije na antibiotike različitim mehanizmima. Budući da podatci o antibiotičkoj rezistenciji bakterija izoliranih iz tradicionalnih fermentiranih kobasica nedostaju, cilj ovog istraživanja bio je istražiti osjetljivost gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija, izoliranih iz tradicionalnih kobasica od divljači, na različite klinički važne antibiotike. Antibiotička rezistencija gram-negativnih bakterija (E. coli i Enterobacteriaceae) istražena je prema 9 antibiotika, a gram- pozitivnih bakterija (Enterococcus spp.) prema 6, metodom difuzije diska u agaru. Svi izolati bakterije E. coli (51 izolat) bili su osjetljivi na sve testirane antibiotike. Bakterije roda Enterobacteriaceae (186 izolata), pokazale su rezistentnost na ampicilin (20 %), cefoksitin (7 %) i ampicilin/sulbaktam (1 %). Kod bakterija roda Enterococcus (280 izolata), utvrđena je rezistentnost na tetraciklin (4 %), eritromicin (2, 5 %) i vankomicin (3 %) te srednja osjetljivost na eritromicin (57 %), kloramfenikol (5 %) i tetraciklin (2 %).

game meat sausages ; antibiotic resistance ; antibiotics

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

51st Croatian and 11th International Symposium on Agriculture

predavanje

15.02.2016-19.02.2016

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija