Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 821960

Sigurnost u točnost odgovora kod silogističkog zaključivanja: provjera modela samo-konzistentnosti


Bajšanski, Igor; Žauhar, Valnea; Močibob, Maja
Sigurnost u točnost odgovora kod silogističkog zaključivanja: provjera modela samo-konzistentnosti // XXII naučni skup: Empirijska istraživanja u psihologiji / Lazarević, Ljiljana i sur. (ur.).
Beograd: Filozofski fakultet, Univerzitet u beogradu, 2016. str. 57-58 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Sigurnost u točnost odgovora kod silogističkog zaključivanja: provjera modela samo-konzistentnosti

Autori
Bajšanski, Igor ; Žauhar, Valnea ; Močibob, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XXII naučni skup: Empirijska istraživanja u psihologiji / Lazarević, Ljiljana i sur. - Beograd : Filozofski fakultet, Univerzitet u beogradu, 2016, 57-58

Skup
XXII Empirijska istraživanja u psihologiji

Mjesto i datum
Beograd, Srbija, 18. – 20. ožujka

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Model samo-konzistentnosti; silogističko zaključivanje; konsenzualnost; procjene sigurnosti; metakognicija
(Self-consistency model; syllogistic reasoning; consensuality; confidence judgments; metacognition)

Sažetak
Prema modelu samo-konzistentnosti sigurnost u točnost odgovora proizlazi iz samo-konzistentnosti, odnosno, globalnog slaganja između različitih informacija koje postaju dostupne prilikom odgovaranja. Pri tome, sigurnost u točnost odgovora korelirat će s konsenzualnošću odgovora, odnosno, frekvencijom odabira toga odgovora. Pozitivna korelacija između sigurnosti i točnosti očekuje se samo kod zadataka kod kojih je konsenzualan odgovor točan. Iako se model u prvom redu odnosi na sigurnost kod dihotomnih zadataka općega znanja, primjenjiv je i u drugim domenama. U ovome radu ispitali smo pretpostavke modela samo-konzistentnosti kod zadataka silogističkog zaključivanja. U istraživanju je sudjelovalo 54 studenata psihologije, koji su rješavali 64 silogistička problema. Korišten je zadatak produkcije, kod kojega se izvodi zaključak koji slijedi iz para premisa. Nakon svakoga zadatka ispitanici su procjenjivali sigurnost u točnost odgovora. Ispitane su razlike u sigurnosti s obzirom na vrstu zadataka (konsenzualno točni, konsenzualno netočni i nekonsenzualni) i na točnost odgovora. Dobiven je značajan glavni efekt vrste zadatka (F(2, 88) = 15.55, p < .01) i značajna interakcija vrste zadatka i točnosti odgovora (F(2, 88) = 27.98, p < .01). U skladu s pretpostavkama modela, kod konsenzualno točnih zadataka viša je sigurnost kod točnih nego kod netočnih odgovora, dok je kod konsenzualno netočnih zadataka viša sigurnost kod netočnih nego kod točnih odgovora. Kod nekonsenzualnih zadataka nema razlika u sigurnosti između točnih i netočnih odgovora. U analizi po zadacima, izračunate su korelacije između točnosti, procjena sigurnosti i konsenzualnosti (postotka ispitanika koji produciraju najčešći odgovor). Dobivena je pozitivna korelacija između konsenzualnosti zadataka i prosječne sigurnosti (r = .45, p < .01). S druge strane, korelacija između prosječne točnosti i prosječne sigurnost nije bila značajna (r = .13). Međutim, dobivena je pozitivna korelacija između točnosti i sigurnosti (r = .71, p < .01) kod zadataka kod kojih je konsenzualan odgovor točan i negativna korelacija između točnosti i sigurnosti (r = -.53, p < .01) kod zadataka kod kojih je konsenzualan odgovor netočan. Dobiveni rezultati snažno podupiru pretpostavke modela samo-konzistentnosti i ukazuju na njegovu primjenjivost na analizu procjena sigurnosti kod različitih zadataka i u različitim domenama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2013-11-4139 - Metakognicija kod kategorijalnog učenja, mišljenja i razumijevanja (Dražen Domijan, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka