Povezanost prehrambenih masti i lipidnog statusa kod žena s obzirom na dob (CROSBI ID 636547)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Pavičić Žeželj, Sandra ; Kenđel Jovanović, Gordana ; Cvijanović, Olga ; Pavlinić Prokurica, Iva
hrvatski
Povezanost prehrambenih masti i lipidnog statusa kod žena s obzirom na dob
CILJ Prehrana je važan čimbenik koji utječe na razvoj mnogih kroničnih nezaraznih bolesti, a poseban naglasak stavlja se na unos masti iz hrane s obzirom na sve veći morbiditet i mortalitet od bolesti srca i krvnih žila. Svrha istraživanja je kvantificirati unos masti i masnih kiselina prehranom kod žena u Primorsko- goranskoj županiji te pokazati povezanost između unosa ukupnih masti, zasićenih masnih kiselina, mononezasićenih masnih kiselina i polinezasićenih masnih kiselina i lipidnog statusa. REZULTATI U istraživanje je uključeno 200 žena u dobi od 40-67 godina, 80 žena u dobi od 40-51 godinu i 120 žena u dobi iznad 51 godine. Za procjenu prosječnog cjelodnevnog unosa energije i masti koristili su se podaci dobiveni iz polu-kvantitativne metode utvrđivanja učestalosti konzumiranja namirnica. Lipidni status određen je mjerenjem triglicerida, kolesterola i HDL kolesterola iz krvi ispitanica. Žene mlađe dobi imaju statistički značajno manje vrijednosti kolesterola (p=0, 029) i HDL (p<0, 001) od žena starije dobi dok je vrijednost triglicerida također manja ali nije statistički značajna. Prosječni dnevni unos energije i ukupnih masti, zasićenih masnih kiselina, mononezasićenih masnih kiselina i polinezasićenih masnih kiselina bile su statistički značajno više kod žena mlađe dobi (p<0, 001). Žene starije dobi imaju statistički značajan bolji omjer mononezasićenih prema polinezasićenim masnim kiselinama što pokazuje veći unos maslinovog ulja. Multipla regresijska analiza pokazala je statistički značajan utjecaj masti i njenih derivata iz prehrane na parametre lipidnog statusa u krvi mlađih žena, dok kod žena starije dobi taj utjecaj nije zabilježen. ZAKLJUČAK Dobiveni rezultati pokazali su da žene starije dobi imaju veći unos mono i polinezasićenih masnih kiselina i maslinovog ulja, dok žene mlađe dobi imaju veći unos zasićenih masnoća. Ovi rezultati ukazuju da starenjem žene više promišljaju o utjecaju i kvaliteti prehrane na zdravlje. Važnost promicanja pravilne prehrane s naglaskom na veću potrošnju maslinovog ulja i mediteranskog načina prehrane, osobito među mlađom populacijom, predstavlja javnozdravstvenu strategiju za provođenje preventivnih programa u prevenciji srčano – žilnih oboljenja.
prehrambene masti ; lipidni status ; maslinovo ulje ; žene ; javno zdravstvo
nije evidentirano
engleski
Connection between dietary fat and lipid status of women according to age
nije evidentirano
dietary fats ; lipids ; olive oil ; women ; public health
nije evidentirano
Podaci o prilogu
30-31.
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Nutricionizam i dijetetika 2016, 1. međunarodni kongres Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara
Vranešić Bender, Darija
Zagreb:
Podaci o skupu
Nutricionizam i dijetetika 2016, 1. međunarodni kongres Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara
predavanje
10.06.2016-11.06.2016
Zagreb, Hrvatska