Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Povezanost prehrambenih masti i lipidnog statusa kod žena s obzirom na dob (CROSBI ID 636547)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Pavičić Žeželj, Sandra ; Kenđel Jovanović, Gordana ; Cvijanović, Olga ; Pavlinić Prokurica, Iva Povezanost prehrambenih masti i lipidnog statusa kod žena s obzirom na dob // Nutricionizam i dijetetika 2016, 1. međunarodni kongres Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara / Vranešić Bender, Darija (ur.). Zagreb, 2016. str. 30-31

Podaci o odgovornosti

Pavičić Žeželj, Sandra ; Kenđel Jovanović, Gordana ; Cvijanović, Olga ; Pavlinić Prokurica, Iva

hrvatski

Povezanost prehrambenih masti i lipidnog statusa kod žena s obzirom na dob

CILJ Prehrana je važan čimbenik koji utječe na razvoj mnogih kroničnih nezaraznih bolesti, a poseban naglasak stavlja se na unos masti iz hrane s obzirom na sve veći morbiditet i mortalitet od bolesti srca i krvnih žila. Svrha istraživanja je kvantificirati unos masti i masnih kiselina prehranom kod žena u Primorsko- goranskoj županiji te pokazati povezanost između unosa ukupnih masti, zasićenih masnih kiselina, mononezasićenih masnih kiselina i polinezasićenih masnih kiselina i lipidnog statusa. REZULTATI U istraživanje je uključeno 200 žena u dobi od 40-67 godina, 80 žena u dobi od 40-51 godinu i 120 žena u dobi iznad 51 godine. Za procjenu prosječnog cjelodnevnog unosa energije i masti koristili su se podaci dobiveni iz polu-kvantitativne metode utvrđivanja učestalosti konzumiranja namirnica. Lipidni status određen je mjerenjem triglicerida, kolesterola i HDL kolesterola iz krvi ispitanica. Žene mlađe dobi imaju statistički značajno manje vrijednosti kolesterola (p=0, 029) i HDL (p<0, 001) od žena starije dobi dok je vrijednost triglicerida također manja ali nije statistički značajna. Prosječni dnevni unos energije i ukupnih masti, zasićenih masnih kiselina, mononezasićenih masnih kiselina i polinezasićenih masnih kiselina bile su statistički značajno više kod žena mlađe dobi (p<0, 001). Žene starije dobi imaju statistički značajan bolji omjer mononezasićenih prema polinezasićenim masnim kiselinama što pokazuje veći unos maslinovog ulja. Multipla regresijska analiza pokazala je statistički značajan utjecaj masti i njenih derivata iz prehrane na parametre lipidnog statusa u krvi mlađih žena, dok kod žena starije dobi taj utjecaj nije zabilježen. ZAKLJUČAK Dobiveni rezultati pokazali su da žene starije dobi imaju veći unos mono i polinezasićenih masnih kiselina i maslinovog ulja, dok žene mlađe dobi imaju veći unos zasićenih masnoća. Ovi rezultati ukazuju da starenjem žene više promišljaju o utjecaju i kvaliteti prehrane na zdravlje. Važnost promicanja pravilne prehrane s naglaskom na veću potrošnju maslinovog ulja i mediteranskog načina prehrane, osobito među mlađom populacijom, predstavlja javnozdravstvenu strategiju za provođenje preventivnih programa u prevenciji srčano – žilnih oboljenja.

prehrambene masti ; lipidni status ; maslinovo ulje ; žene ; javno zdravstvo

nije evidentirano

engleski

Connection between dietary fat and lipid status of women according to age

nije evidentirano

dietary fats ; lipids ; olive oil ; women ; public health

nije evidentirano

Podaci o prilogu

30-31.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Nutricionizam i dijetetika 2016, 1. međunarodni kongres Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara

Vranešić Bender, Darija

Zagreb:

Podaci o skupu

Nutricionizam i dijetetika 2016, 1. međunarodni kongres Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara

predavanje

10.06.2016-11.06.2016

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita