Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj konzumacije kokošjih jaja obogaćenih omega-3 masnim kiselinama na vaskularnu funkciju i lipidni profil u populaciji mladih zdravih pojedinaca (CROSBI ID 403949)

Ocjenski rad | diplomski rad

Rašić, Lidija Utjecaj konzumacije kokošjih jaja obogaćenih omega-3 masnim kiselinama na vaskularnu funkciju i lipidni profil u populaciji mladih zdravih pojedinaca / Stupin, Ana (mentor); Osijek, Medicinski fakultet Osijek, . 2016

Podaci o odgovornosti

Rašić, Lidija

Stupin, Ana

hrvatski

Utjecaj konzumacije kokošjih jaja obogaćenih omega-3 masnim kiselinama na vaskularnu funkciju i lipidni profil u populaciji mladih zdravih pojedinaca

Cilj istraživanja: Cilj je studije odrediti utjecaj konzumacije n-3 PUFA obogaćenih kokošjih jaja na mikrovaskularnu reaktivnost, krvni tlak i lipidni profil u mladih zdravih osoba. Materijali i metode: Ispitanici su bili podijeljeni u kontrolnu (REGULAR, 8 muških i 8 ženskih ispitanika) i eksperimentalnu skupinu (OMEGA-3, 10 muških i 10 ženskih ispitanika) te su tijekom 3 tjedna jeli 3 kokošja jaja dnevno. OMEGA-3 skupina konzumirala je n-3 PUFA obogaćena kokošja jaja, dok je REGULAR skupina konzumirala uobičajena kokošja jaja. Prije i poslije protokola ispitanicima je mjerena mikrovaskularna reaktivnost kože i arterijski tlak, te je uzet uzorak krvi za određivanje lipidnoga profila i visokosenzitivnoga CRP-a (hsCRP). Rezultati: Mikovaskularna reaktivnost bila je značajno povećana u OMEGA-3 ispitanika oba spola nakon provedenog protokola, dok u REGULAR skupini nije nađena značajna razlika. Razina triglicerida bila je značajno smanjena u OMEGA-3 skupini oba spola nakon protokola, dok nije bilo razlike u drugim parametrima lipidnog profila. U ispitanika REGULAR skupine oba spola nije bilo razlike u lipidnom profilu prije i poslije protokola. Sistolički tlak bio je značajno snižen u OMEGA-3 skupini oba spola, dok je dijastolički tlak bio značajno snižen samo u muških OMEGA-3 ispitanika. U REGULAR skupini arterijski tlak nije bio promijenjen prije i poslije protokola. hsCRP je bio snižen u OMEGA-3 ženskih ispitanica nakon provedenog protokola. Zaključak: Studija je pokazala pozitivan učinak n-3 PUFA obogaćenih kokošjih jaja na mikrovaskularnu reaktivnost, vrijednosti arterijskoga tlaka i razinu triglicerida u mladih zdravih osoba upućujući na moguću pozitivnu ulogu n-3 PUFA obogaćene hrane u prevenciji i liječenju kardiovaskularnih bolesti.

arterijski tlak ; endotel ; mikrocirkulacija ; omega-3 ; vaskularna funkcija

nije evidentirano

engleski

Effect of Omega-3 Enriched Food on Blood Pressure, Microcirculation and Lipid Profile in Young Healthy Individuals

nije evidentirano

arterial blood pressure ; endothelium ; microcirculation ; omega-3 ; vascular function

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

14.06.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti