Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Procjena spolno ovisnih promjena mozga u bolesnika s multiplom sklerozom pomoću konvencionalnih i nekonvencionalnih mjerenja magnetnom rezonancijom. (CROSBI ID 403937)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Antulov, Ronald Procjena spolno ovisnih promjena mozga u bolesnika s multiplom sklerozom pomoću konvencionalnih i nekonvencionalnih mjerenja magnetnom rezonancijom. / Miletić, Damir (mentor); Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, . 2011

Podaci o odgovornosti

Antulov, Ronald

Miletić, Damir

hrvatski

Procjena spolno ovisnih promjena mozga u bolesnika s multiplom sklerozom pomoću konvencionalnih i nekonvencionalnih mjerenja magnetnom rezonancijom.

Cilj istraživanja: Multipla skleroza (MS) je upalna i neurodegenerativna bolest središnjeg živčanog sustava (SŽS) kod koje žarišna limfocitna infiltracija dovodi do oštećenja mijelina i aksona. Kod MS-a postoji razlika u učestalosti oboljevanja i tijeku bolesti između spolova. Magnetna rezonancija (MR) je ključna dijagnostička metoda u obradi bolesnika s MS-om. Mjerenja MR-om korištena kod dijagnosticiranja i praćenja MS-a mogu se podijeliti u dvije skupine: konvencionalna i nekonvencionalna. Istraživanja su pokazala spolno ovisne razlike u konvencionalnim MR mjerenjima kod bolestika s MS-om. Cilj ovog istraživanja je koristeći niz konvencionalnih i nekonvencionalnih MR mjerenja proučiti spolno vezane razlike bolesnika s MS-om. Ispitanici i metode: U istraživanje su uključena 763 uzastopna bolesnika s MS-om, 32 bolesnika s klinički izoliranim sindromom (KIS) te 101 zdravi ispitanik kontrolne skupine. S obzirom na klinički tijek MS-a, istraživanje je uključilo 499 bolesnika s recidivno-remitentnim (RR) oblikom MS-a, 230 bolesnika sa sekundarno-preogresivnim (SP) oblikom MS-a te 34 bolesnika s primarno-progresivnim (PP) oblikom MS-a. Bolesnici te ispitanici kontrolne skupine su obrađeni pomoću niza konvencionalnih i nekonvencionalnih MR mjerenja. Rezultati: U cjelokupnoj skupini bolesnika s MS-om, muški bolesnici su pokazali niže vrijednosti volumena sive tvari (ST) te volumena kortikalne sive tvari (KST) u usporedbi sa ženskim bolesnicima, dok su ženski bolesnici pokazali niže vrijednosti volumena bijele tvari (BT) u usporedbi s muškim bolesnicima. Ovakav odnos volumena ST-a, KST-a i BT-a s obzirom na spol nije bio prisutan kod kontrolne skupine. Konvencionalna MR mjerenja nisu pokazala spolno ovisnu razliku u vrijednostima. Zaključak: Atrofija ST-a i KST-a je izraženija kod muških u odnosu na ženske bolesnike s MS-om. Atrofija BT-a je izraženija kod ženskih bolesnika u usporedbi s muškim bolesnicima s MS-om. Spolno vezane razlike u MR mjerenjima mogle bi se objasniti utjecajem spolnih hormona na mehanhizme koji uvjetuju oštećenje i popravak mozga.

Spol; Multipla skleroza; Oslikavanje magnentnom rezonancijom; Atrofija sive tvari; Atrofija bijele tvari

nije evidentirano

engleski

Assessment of gender dependent brain changes in patients with multiple sclerosis using conventional and non conventional MRI measurements.

nije evidentirano

gender; multiple sclerosis; magnetic resonance imaging; gray matter atrophy; white matter atrophy

nije evidentirano

Podaci o izdanju

72

01.01.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Rijeci

Rijeka

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti