Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 821131

Referentne mjerne veličine u mjerenjima lektromagnetskih polja – osnova za procjenu rizika izloženosti


Hajdinjak, Mladen; Prlić, Ivica; Surić Mihić, Marija
Referentne mjerne veličine u mjerenjima lektromagnetskih polja – osnova za procjenu rizika izloženosti // STRUČNI SKUP Zaštita zdravlja i sigurnost na radu Nove zakonske odredbe, sustavi upravljanja, primjeri dobre prakse / Pap, Zlatko ; Lipnjak, Gorana (ur.).
Zagreb: Hrvatska udruga za zdravo radno mjesto, 2015. (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Referentne mjerne veličine u mjerenjima lektromagnetskih polja – osnova za procjenu rizika izloženosti
(Reference levels used while measuring electromagnetic fields - basic for exposure risk assessment)

Autori
Hajdinjak, Mladen ; Prlić, Ivica ; Surić Mihić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
STRUČNI SKUP Zaštita zdravlja i sigurnost na radu Nove zakonske odredbe, sustavi upravljanja, primjeri dobre prakse / Pap, Zlatko ; Lipnjak, Gorana - Zagreb : Hrvatska udruga za zdravo radno mjesto, 2015

Skup
STRUČNI SKUP Zaštita zdravlja i sigurnost na radu Nove zakonske odredbe, sustavi upravljanja, primjeri dobre prakse

Mjesto i datum
Zagreb, hrvatska, 12.03.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
EM polja; referentne veličine; izloženost; SAR
(EM fields; reference levels; exposure; SAR)

Sažetak
Elektromagnetsko (EM) polje jest prostor u kojem se opaža energetsko međudjelovanje s električnim nabojem odnosno drugim elektromagnetskim poljem. Međudjelovanje je, dakako, obostrano. EM polje djeluje na naboj, a naboj stvara elektromagnetsko polje. Elektromagnetsko polje je vektorsko, u svakoj se prostorno-vremenskoj koordinati mogu jednoznačno odrediti komponente-vektori, električne komponente polja (E ⃗-električno polje) i magnetske komponente polja (B ⃗-magnetsko polje). Vektorski produkt ovih vektora okomit je na ravninu u kojoj djeluju i predstavlja energiju elektromagnetskog polja u danoj prostorno-vremenskoj koordinati. Međudjelovanja u elektromagnetskom polju odvijaju se putem elektromagnetskih valova koji predstavljaju prostorno širenje međusobno povezanih i vremenski promjenjivih E ⃗ i B ⃗ koji se u prostoru šire brzinom svjetlosti što kolokvijalno nazivamo elektromagnetsko zračenje u prostoru i čija je energija izravno razmjerna frekvenciji. Učestalosti vremenske promjene-frekvencija je temeljna značajka vremenski promjenjivih E ⃗ i B ⃗ polja. Referentne mjerne veličine u mjerenjima elektromagnetskih polja, a koje su osnova za procjenu rizika izloženosti ljudi, važne su radi toga što je njih moguće mjeriti, one su zapravo dozimetrijske veličine koje se mogu praktično mjeriti. Referentne mjerne veličine opisuju takozvanu „vanjsku dozimetriju“, tj. opisuju stanje izloženosti elektromagnetskoj energiji – zračenju u točkama izvan ljudskog tijela mjerenjem veličina (parametara ili karakteristika) elektromagnetskih polja izvan ljudskog tijela. Na osnovu njih je moguće zaključiti kakve vrijednosti elektromagnetskih polja se mogu očekivati unutar ljudskog tijela kada bi ljudsko tijelo smjestili u iste točke prostora u kojima su mjerene referentne veličine. Tom procjenom bi u stvarnosti procijenili maksimalnu elektromagnetsku energiju vanjskog elektromagnetskog polja moguće deponiranu unutar ljudskog tijela. Procjena vrijednosti elektromagnetskih polja u ljudskom tijelu, postupak koji nazivamo i „unutarnja dozimetrija“ je jedina mogućnost saznavanja posrednih pokazatelja o „unutrašnjim“ vrijednostima elektromagnetskih polja – mogućoj deponiranoj elektromagnetskoj energiji. Pomoću izmjerenih vrijednosti vanjskih elektromagnetskih polja i preslikavanja istih u ljudsko tijelo procjenjujemo stvarnu izloženost cjelokupnog ljudskog tkiva elektromagnetskom zračenju. Na osnovi veza između vanjskih i unutrašnjih elektromagnetskih polja koje se zasnivaju na mjerenjima referentnih vrijednosti u zadanoj točki prostora i translaciji istih u identičan prostorni sustav unutar ljudskog tijela za istu točku prostora, može se napraviti vjerodostojna procjena rizika izloženosti ljudskoga tijela elektromagnetskom zračenju u definiranoj točki prostora. Pri toma se mora voditi računa i o trajanju izloženosti te o kvaliteti elektromagnetskog zračenja koja je opisana frekvencijom elektromagnetskog vala kojem je tijelo izloženo.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Fizika, Elektrotehnika, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita

Napomena
Rad je rezultat stručno istraživačkih djelatnosti IMI i njegovog vanjskog istraživačkog timaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb