Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 821112

Procjena rizika od zračenja pri radu s izvorima ionizirajućeg zračenja – Analiza rizika


Surić mihić, Marija; Prlić, Ivica
Procjena rizika od zračenja pri radu s izvorima ionizirajućeg zračenja – Analiza rizika // STRUČNI SKUP Zaštita zdravlja i sigurnost na radu - Procjena rizika / Pap, Zlatko ; Lipnjak Gorana (ur.).
Zagreb: Hrvatska udruga za zdravp radno mjesto, 2016. str. 27-31 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Procjena rizika od zračenja pri radu s izvorima ionizirajućeg zračenja – Analiza rizika
(Risk Assessment while working with Ionizing Radiation Sources)

Autori
Surić mihić, Marija ; Prlić, Ivica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
STRUČNI SKUP Zaštita zdravlja i sigurnost na radu - Procjena rizika / Pap, Zlatko ; Lipnjak Gorana - Zagreb : Hrvatska udruga za zdravp radno mjesto, 2016, 27-31

Skup
STRUČNI SKUP Zaštita zdravlja i sigurnost na radu - Procjena rizika

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.03.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Procjena rizika; izloženost; radioaktivnost; medicina rada
(Risk assessment; exposure; radioactivity; occupational health)

Sažetak
Stupanjem na snagu Pravilnika o odobrenjima i dozvolama za uporabu i promet izvora ionizirajućeg zračenja (NN 71/12, 89/13) uvedene su promjene u postupku dobivanja i obnove odobrenja za djelatnost s izvorima ionizirajućeg zračenja. Najveća promjena odnosila se na izradu Analize rizika, dokumenta u kojem je nositelj odobrenja, između ostalog, trebao definirati izvore ionizirajućeg zračenja koje koristi, opisati radna mjesta s najvećim rizikom od ozračenja, doze izloženih radnika, potencijalne izvanredne događaje pri radu te definirati mjere za smanjenje ozračenja i rizika od ozračenja. Prema istom Pravilniku, takvu analizu rizika mora ovjeriti ovlašteni stručni tehnički servis za poslove zaštite od ionizirajućeg zračenja i predložiti dodatne mjere za smanjenje rizika, ako je potrebno. U prethodno navedenom pravilniku navedene su upute za izradu analize rizika i svi obvezni sadržaji iste. Većina nositelja odobrenja nema stručnjaka koji mogu u potpunosti izraditi ovakav dokument, odnosno dati pravilne procjene doza izloženih radnika te izlaganje u slučaju izvanrednog događaja. Iz tog razloga nositelji odobrenja u pravilu angažiraju ovlaštene stručne tehničke servise s kojima inače surađuju na poslovima osobne dozimetrije i ispitivanja izvora ionizirajućeg zračenja. No izrada analize rizika je posao na kojem je potrebna uska suradnja djelatnika servisa koji izrađuje dokument te osoba koje rade s izvorima ionizirajućeg zračenja. To je osobito važno kod poslova kod kojih je izloženi radnik izložen zračenju na različiti način (razni postupci i/ili različiti tipovi izvora zračenja) te je procjena ozračenja iznimno komplicirana. Također, potrebno je naglasiti da ljudi koji rade s izvorima zračenja mogu najbolje procijeniti koji su potencijalni izvanredni događaji tijekom njihovog rada pri čemu iskustvo djelatnika tehničkog servisa s drugim nositeljima odobrenja u sličnoj djelatnosti može pomoći prepoznavanju situacija koje su također potencijalno rizične, a nisu do sada bile zabilježene.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Fizika, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita

Napomena
Rad je rezultat aktivnosti istraživačke skupine IMI koja čini Stručno tehnički servis za poslove zaštite od ionizirajućeg zračenja RHPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb