Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 821093

Plan gospodarenja otpadom RH i radioaktivnost


Prlić, Ivica; Surić Mihić, Marija
Plan gospodarenja otpadom RH i radioaktivnost // Stručni skup Zaštita zdravlja i sigurnost na radu - procjena rizika / Pap Zlatko, Lipnjak, gorana (ur.).
Zagreb: Hrvatska udruga za zdravo radno mjesto, 2016. str. 27-31 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Plan gospodarenja otpadom RH i radioaktivnost
(Croatian Waste Managament Plan and Radioactivity)

Autori
Prlić, Ivica ; Surić Mihić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Stručni skup Zaštita zdravlja i sigurnost na radu - procjena rizika / Pap Zlatko, Lipnjak, gorana - Zagreb : Hrvatska udruga za zdravo radno mjesto, 2016, 27-31

Skup
Stručni skup: Zaštita zdravlja i sigurnost na radu - Procjena rizika

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.03.2016

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Procjena rizika; rizik; izloženost; ugroza
(Risk assessment; risk; exposure; bourden)

Sažetak
Krajem listopada 2015.g. završena je Javna rasprava o Planu gospodarenja otpadom RH (PGO) za razdoblje 2015.-2021. [1] i o Strategiji procjene utjecaja tog plana na okoliš. Cilj donošenja novog PGO bio je definiranje mjera za uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom. Nacrt je sadržavao više od 70 konkretnih mjera za unaprjeđenje sustava razvrstavanja otpada, izgradnju centara za gospodarenje otpadom i zatvaranje i sanaciju odlagališta otpada i NITI jednu poveznicu s dobro definiranim sustavom provedbe zaštite od ionizirajućeg zračenja u RH [2]. Tijekom javne rasprave nije stigla niti jedna primjedba koja bi naglasila taj nedostatak. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode RH (MZOP) ako regulatorno tijelo za provedbu PGO nije u njemu povezalo potrebu obaveznog zajedničkog planiranja postupaka u slučaju da otpad bilo koje vrste definiran Zakonom o održivom gospodarenju otpadom (NN94/13) u sebi sadrži i NORM - prirodne radioaktivne tvari i prirodne radioaktivne tvari sa svojstvima promijenjenim korištenjem tehnoloških postupaka na tom materijalu. Valja napomenuti da je radioaktivni otpad i otpad koji u sebi sadrži bilo koji oblik i razinu radioaktivnosti (prirodni ili antropološki) izuzet iz nadležnosti MZOP. Njega regulatorno prati i zakonodavno uređuje Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost RH (DZRNS). Ovim kratkim radom nastoji se istaknuti neodvojivost regulatorne nadležnosti nad bilo kakvim moderno proizvedenom otpadom, posebno komunalnim otpadom iz urbanih cjelina (gradovi), otpadom iz moderne tehnološke proizvodnje novih materijala i medicinskim otpadom. Naglasak se daje na medicinski otpad i to ne opći medicinski biološki otpad već vrlo poseban, otpad iz dijagnostičkih i terapijskih odjela nuklearnih medicina.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Fizika, Temeljne tehničke znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita

Napomena
Rad je rezultat stručnih djelatnosti istraživačkog tima IMI koji čini i Stručno tehnički servis za provedbu poslova zaštite od ionizirajućeg zračenja u RHPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb