Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 821085

Rad uz i sa ionizirajućim zračenjem


Prlić, Ivica; Surić Mihić, Marija
Rad uz i sa ionizirajućim zračenjem // Stručni skup - Zaštita zdravlja pri radu s opasnim tvarima: Rizici, novosti, prijevoz, edukacija / Pap, Zlatko ; Lipnjak Gorana (ur.).
Zagreb: Hrvatska udruga za zdravo radno mjesto, 2016. str. 24-27 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Rad uz i sa ionizirajućim zračenjem
(Working with and near the ionizing radiation sources)

Autori
Prlić, Ivica ; Surić Mihić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Stručni skup - Zaštita zdravlja pri radu s opasnim tvarima: Rizici, novosti, prijevoz, edukacija / Pap, Zlatko ; Lipnjak Gorana - Zagreb : Hrvatska udruga za zdravo radno mjesto, 2016, 24-27

Skup
3. Stručni skup - Zaštita zdravlja pri radu s opasnim tvarima: Rizici, novosti, prijevoz, edukacija

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 17.05.2016

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Analiza rizika; doza; izloženost
(Risk analysis; personal dose; exposure)

Sažetak
Ionizirajuće zračenje i sve aktivnosti vezane uz radna mjesta na kojima se koriste izvori ionizirajućeg zračenja u bilo kojem području ljudskih djelatnosti vrlo su dobro regulirani zakonskim propisima Republike Hrvatske i to od 1959 godine. Moderni zakonski propisi RH usuglašeni su s pravnom stečevinom europske unije ali su pri tome sačuvane neke posebnosti i povijesne stavke za koje se je nedvojbeno utvrdilo da su na dobrobit ljudi, posebno zakonske stavke koje se odnose na provedbu kontrole izvora ionizirajućeg zračenja na radnim mjestima. Najvažniji detalj vezan za rad uz i sa ionizirajućim zračenjem u pravnoj regulativi zaštite od ionizirajućeg zračenja navodi se u Zakonu o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti (NN 141/13, 39/15) [1] u poglavlju 2. Mjere radiološke sigurnosti – Granice ozračenja. Drugi važan detalj je da pravna osoba ne može dobiti potrebne dokumente za početak rada uz i sa izvorima ionizirajućeg zračenja tzv. Dozvolu za Djelatnost koju izdaje regulatorno tijelo za provedbu radiološke i nuklearne sigurnosti u RH – Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost (DZRNS) ako nema izrađen dokument naziva: ANALIZA RIZIKA čiji je sadržaj propisan Pravilnicima uz Zakon (NN141/13, 39/15).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Fizika, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita

Napomena
Rad je rezultat stručnih djelatnosti istraživačkog tima IMI koji čini i Stručno tehnički servis za provedbiu poslova zaštite od ioizirajućeg zračenja u RHPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb