Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 821014

Kontrola svojstava materijala i sustava i provjera kvalitete ugradnje


Banjad Pečur, Ivana; Milovanović, Bojan
Kontrola svojstava materijala i sustava i provjera kvalitete ugradnje // 11. dani ovlaštenih inženjera građevinarstva - zbornik radovaZagreb / . (ur.).
Zagreb: Hrvatska komora inženjera građevinarstva, 2016. str. 120-121 (predavanje, nije recenziran, sažetak, ostalo)


Naslov
Kontrola svojstava materijala i sustava i provjera kvalitete ugradnje
(Quality control of materials and systems, installation quality assurance)

Autori
Banjad Pečur, Ivana ; Milovanović, Bojan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
11. dani ovlaštenih inženjera građevinarstva - zbornik radovaZagreb / . - Zagreb : Hrvatska komora inženjera građevinarstva, 2016, 120-121

Skup
11. dani ovlaštenih inženjera građevinarstva

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 9.-11.6.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Kontrola kvalitete izvedbe ; zrakopropusnost ; infracrvena termografija ; osposobljena radna snaga ; građevinska šteta
(Construction quality control ; air permeability ; infrared thermography ; certified workers ; construction deficiencies)

Sažetak
Međunarodna regulativa u području zgradarstva određuje sve strože kriterije u pogledu energetske učinkovitosti i energetskog svojstva zgrada. Gubici topline (toplinski mostovi) i zrakopropusnost zgrade (problemi uzrokovani infiltracijom zraka kroz vanjsku ovojnicu zgrade) postaju posebno značajni kod vrlo niskoenergetskih zgrada. Gradnja zgrada gotovo nulte energije, kao i energetska obnova postojećih zgrada vrlo je kompleksan proces. Na gradilištu često postoji veliki broj podizvođača i obrtnika kojima nedostaje znanja o usklađenosti poslova s drugim izvođačima (cross-crafting), kao i vremena za međusobnu komunikaciju i koordinaciju. Na zgradama se nerijetko javljaju različiti problemi kada izvođači zbog nekoordiniranosti ili pak „pogrešnog“ redoslijeda izvođenja radova uzrokuju štetu, pri čemu je često vrlo teško odrediti odgovornost. Zbog svega navedenog, kvaliteta izvedenih radova, pogotovo u dijelu energetske učinkovitosti, može biti upitna. Tijekom posljednjih nekoliko godina dokazano je da iz određenih razloga kvaliteta projekata arhitektonske ili građevinske struke u dijelu koji se odnosi na racionalnu uporabu energije i toplinsku zaštitu opada, a što je dodatno popraćeno neodgovarajućim izvođenjem samih radova. U ovom radu diskutira se o programu kontrole i osiguranja kvalitete u navedenim projektima, osobito u smislu nedostataka odredbi dijelova projekta koji se odnose na racionalnu uporabu energije i toplinsku zaštitu. Uz to, poseban fokus stavljen je na ispitivanja i postupke dokazivanja uporabljivosti komponenti sustava i sustava u cjelini, uvjete njihovog izvođenja i druge zahtjeve koji moraju biti ispunjeni tijekom izvođenja, a koji imaju utjecaj na postizanje projektiranih, odnosno propisanih tehničkih svojstava i tehnološki postupak izvođenja i ugradnje. Dugogodišnje iskustvo u praksi, nadalje, ukazuje na nedostatke pri izvedbi zgrada, osobito njihovih detalja i spojeva, a koji mogu uvelike utjecati na energijsko svojstvo zgrade, te pojavu građevinskih šteta zbog povećanog stupnja toplinske izolacije. Primjerice, neispravnom ugradnjom toplinske izolacije, prozora, sustava grijanja i hlađenja i dr. može se drastično smanjiti efektivnost izvedenih mjera energetske obnove. Prikazano je nekoliko relevantnih primjera sa zgrada u Hrvatskoj, uz zaključak, da je u području energetske učinkovitosti nužno potrebna ali i moguća poboljšana kontrola izvođenja radova. Osim toga, u ovom radu dan je i prikaz najčešće korištenih metoda kontrole kvalitete izvedbe i mjerenja za utvrđivanje energijskog svojstva zgrade (mjerenje zrakopropusnosti – „Blower Door Test“), te nekoliko primjera korištenja metode infracrvene termografije u zgradarstvu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GrađevinarstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Građevinski fakultet, Zagreb