Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 820981

Zadovoljstvo korisnika usluga laboratorija


Nikolac, Nora
Zadovoljstvo korisnika usluga laboratorija // Knjiga sažetaka
Zagreb: Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu, 2013. str. 8-8 (predavanje, sažetak, znanstveni)


Naslov
Zadovoljstvo korisnika usluga laboratorija
(Satisfaction of laboratory users)

Autori
Nikolac, Nora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka / - Zagreb : Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu, 2013, 8-8

Skup
Simpozij u organizaciji Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu (HDMBLM) i tvrtke Abbott Laboratories LOKUS 2013

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 5.-6. travnja 2013.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Neobjavljeni rad

Ključne riječi
Laboratorij; akreditacija
(Laboratory; accreditation)

Sažetak
Kao i u mnogim drugim djelatnostima, tako je i u zdravstvu na korisniku usluge zdravstvenog sustava fokus čitave djelatnosti. Pružatelj usluge, u našem slučaju laboratorij, mora osigurati visok stupanj kvalitete, što se postiže poštivanjem pravila struke, uvažavajući pritom potrebe i zahtjeve onih kojima su te usluge namijenjene. Prema točci 4.8 norme ISO 15189 laboratorij mora imati politiku za rješavanje pritužbi i prikupljanje povratnih informacija dobivenih od strane kliničara, bolesnika ili drugih stranaka. Proizvod medicinsko-biokemijskog laboratorija je nalaz, a njegovi korisnici su prvenstveno bolesnici, a potom liječnici, medicinske sestre, te ostalo osoblje koje surađuje s laboratorijem. Dobra komunikacija između laboratorija i njegovih korisnika neophodan je uvjet kvalitetne suradnje. Pojedinačne primjedbe, pritužbe i prijedlozi mogu se zaprimiti telefonski ili zapisati u Knjigu žalbe. Međutim, puno više se informacija dobiva periodičnim provođenjem sustavnog ispitivanja mišljenja u obliku anketa. Ovaj standardizirani pristup omogućuje praćenje i analizu trendova tijekom vremena. U Kliničkom zavodu za kemiju anketa se jednom godišnje provodi među liječnicima i medicinskim sestrama. Informacije dobivene ovim putem služe za poboljšanje procesa u laboratoriju. Zdravstveno osoblje se traži da ocjeni ukupnu uslugu laboratorija, brzinu izdavanja nalaza u hitnoj i redovnoj službi, mogućnost komunikacije. Većina pritužbi i prijedloga za poboljšanja zaprimljenih ovim putem rješava se prema postupcima ustanovljenim unutar laboratorija. Ukoliko se neke pritužbe ocjene neosnovanima, pristupa se pružanju objektivnih dokaza i kontinuiranoj edukaciji u cilju rješavanja nesporazuma. Također, za ambulantne korisnike tijekom cijele godine u čekaonici je dostupna anketa o zadovoljstvu. Ovakav način prikupljanja podataka je pristran, jer bolesnici uglavnom ispunjavaju anketu dok dugo čekaju što utječe na ukupnu ocjenu. Iako laboratorij pokušava saslušati i prihvatiti što više prijedloga bolesnika, zadržavajući pravila Dobre laboratorijske prakse, ne uvažavaju se zahtjevi koji se bolesnicima čine prikladnima (primjerice, vađenje krvi tijekom cijelog dana zbog gužve), a mogli bi narušiti kvalitetu laboratorijskog nalaza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
KBC "Sestre Milosrdnice"

Autor s matičnim brojem:
Nora Nikolac, (266202)