Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 820960

Renate Lachmann: Stradavajuće tijelo - groteskno tijelo


Lugarić Vukas, Danijela
Renate Lachmann: Stradavajuće tijelo - groteskno tijelo, 2016. (prijevod).


Naslov
Renate Lachmann: Stradavajuće tijelo - groteskno tijelo
(Body in pain - grotesque body)

Autori
Lugarić Vukas, Danijela

Izvornik
Tijelo u tekstu. Aspekti tjelesnosti u suvremenoj kulturi (ur. Jasmina Vojvodić)

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, prijevod

Godina
2016

Ključne riječi
Šalamov; Sorokin; tijelo; trauma
(Shalamov; Sorokin; body; trauma)

Sažetak
Šalamov, koji je niz godina proveo u zatvoreništvu u GULAG- u te bio njegova žrtva i svjedok, prikazuje tijelo u ekstremnim uvjetima kao stradavajuće tijelo. Prikazuje kako se brzo to tijelo otuđuje i gubi uobičajene ljudske dimenzije. Stradavajuće tijelo lišeno je svijeta osjećaja, misli, sjećanja o prošlome životu. Ostaje mu jedino pamćenje tijela: osjećaj gladi, hladnoće, iscrpljenosti, nasilja, poniženja, prljavštine, gađenja. Kolymske priče (Kolymskie rasskazy) navode na misao o tome da je iskustvo kao takvo neiskazivo. Stoga se suočavamo s antropologijom koja se temelji isključivo na tjelesnosti. Kod Sorokina se ne govori o iskustvu. On strukturira fantastični svijet u kojem može opisati sve – stoga kod njega nema ni mjesta ni uloge za neizrecivo. Kao ne-svjedok i ne- žrtva, Sorokin se koristi postupkom groteske kako bi što točnije prikazao katastrofe 20. stoljeća. Njegove hiperbole šokiraju i on začuđuje domišljatošću u stvaranju tijela s pomoću metafora u tradiciji estetike odvratnoga i nakaznog.

Izvorni jezik
RusPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
6077

Profili:

Avatar Url Danijela Lugarić Vukas (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Lugarić Vukas, Danijela
Renate Lachmann: Stradavajuće tijelo - groteskno tijelo, 2016. (prijevod).
Lugarić Vukas, D. (2016) Renate Lachmann: Stradavajuće tijelo - groteskno tijelo. Tijelo u tekstu. Aspekti tjelesnosti u suvremenoj kulturi (ur. Jasmina Vojvodić). Prijevod.
@unknown{unknown, author = {Lugari\'{c} Vukas, D.}, year = {2016}, keywords = {Shalamov, Sorokin, body, trauma}, title = {Body in pain - grotesque body}, keyword = {Shalamov, Sorokin, body, trauma} }