Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 820937

Analiza pojavnosti mikotoksina na površinama zasijanim žitaricama u Republici Hrvatskoj od 2011. do 2015.


Brodar, Lidija; Šarkanj, Bojan; Soldić, Ana; Kovač, Tihomir; Klapec, Tomislav
Analiza pojavnosti mikotoksina na površinama zasijanim žitaricama u Republici Hrvatskoj od 2011. do 2015. // Proceedings & abstract of the 9th International Scientific/Professional Conference Agriculture in Nature and Environment Protection / Šimić, Ivan (ur.).
Vukovar: Glas Slavonije d.d., 2016. str. 190-194 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Analiza pojavnosti mikotoksina na površinama zasijanim žitaricama u Republici Hrvatskoj od 2011. do 2015.
(Analysis of mycotoxins occurrence on areas sown with cereals in Croatia 2011-2015)

Autori
Brodar, Lidija ; Šarkanj, Bojan ; Soldić, Ana ; Kovač, Tihomir ; Klapec, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings & abstract of the 9th International Scientific/Professional Conference Agriculture in Nature and Environment Protection / Šimić, Ivan - Vukovar : Glas Slavonije d.d., 2016, 190-194

Skup
9th International Scientific/Professional Conference Agriculture in Nature and Environment Protection

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 6.-8.6.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Republika Hrvatska; žitarice; plijesni; mikotoksini
(Croatia; cereals; molds; mycotoxins)

Sažetak
Uslijed klimatskih promjena, stvaraju se uvjeti povoljni za razvoj plijesni na žitaricama, koje osim što uzrokuju smanjenje prinosa, proizvode i mikotoksine. Najznačajniji proizvođači mikotoksina na žitaricama su plijesni vrste Fusarium spp., Aspergillus spp., Penicillium spp., Alternaria spp. i Claviceps spp., a na njihov rast i razvoj u velikoj mjeri utječu vremenski uvjeti. Tako će se plijesni iz roda Fusarium najviše razvijati za topla vremena s većim količinama padalina, dok će se plijesni roda Aspergillus više razvijati pri povišenim temperaturama prilikom sušnih razdoblja. Usporedbom podataka o obradivim površinama zasijanim pojedinim poljoprivrednim kulturama dobivenih iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) te podataka o temperaturama zraka i količini padalina posljednjih pet godina Državnog hidrometeorološkog zavoda u Republici Hrvatskoj, vidljivo je da vremenski uvjeti, odnosno pojava mikotoksina utječe na vrstu i udio zasijanih žitarica.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek