Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 820881

Indeks hemolize – predanalitički indikator kvalitete


Nikolac, Nora; Miler, Marijana; Šimundić, Ana- Maria
Indeks hemolize – predanalitički indikator kvalitete // Knjiga sažetaka
Zagreb: Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu, 2015. str. 11-11 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Indeks hemolize – predanalitički indikator kvalitete
(Hemolysis index - preanalytical quality indicator)

Autori
Nikolac, Nora ; Miler, Marijana ; Šimundić, Ana- Maria

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka / - Zagreb : Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu, 2015, 11-11

Skup
Simpozij u organizaciji Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu (HDMBLM) i tvrtke Abbott Laboratories LOKUS 2015

Mjesto i datum
Mali Lošinj, Hrvatska, 10. i 11. travnja 2015

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Preanalitička faza; interferencije; hemoliza; indikator kvalitete
(Preanalytical phase; interferences; hemolysis; quality indicator)

Sažetak
Uvod: Indikatori kvalitete omogućuju procjenu i praćenje učinkovitosti procesa. Kako je predanalitička faza izvor najvećeg broja pogrešaka u rutinskom radu, neophodno je uspostaviti indikatore kvalitete za ovu fazu rada. Hemoliza je jedna od najčešćih predanalitičkih pogrešaka koja dovodi do odbacivanja uzoraka. Cilj: Uspostaviti indeks hemolize (IH) kao predanalitički indikator kvalitete i pomoću njega identificirati odjele s najvećim postotkom hemolitičnih uzoraka. Materijali i metode: Ovim retrospektivnim istraživanjem obrađeni su podaci iz laboratorijskog informacijskog sustava u razdoblju od 15.11. do 15.12.2014. godine. Analiza je načinjena po kliničkim odjelima sa kojih su uzorci zaprimljeni, a Klinički zavod za kemiju (KZZK) definiran je kao referentni odjel (uzorci izvađeni u ambulanti). U KZZK se IH mjeri sustavno za sve zaprimljene uzorke seruma ili plazme na analizatoru Architect c8000 (Abbott Laboratories, Abbott Park, Illinois, USA) korištenjem originalne upute proizvođača. Iznos IH odgovara koncentraciji slobodnog hemoglobina. Indikator kvalitete za hemolizu definiran je kao postotak uzoraka s koncentracijom slobodnog hemoglobina >0, 5 g/L. Sigma vrijednost određena je kao pokazatelj kvalitete procesa. Loša kvaliteta definirana je kao sigma <3. Razlika u postotku hemolitičnih uzoraka između bolničkih i referentnog odjela ispitana je z-testom uz razinu statističke značajnosti od 0, 05. Statistička obrada načinjena je u programu Medcalc (verzija 12.7.2.0, Frank Schoonjans, Mariakerke, Belgija), a sigma vrijednost izračunata korištenjem mrežnog kalkulatora (https://www.westgard.com/six-sigmacalculators. htm). Rezultati: Od ukupno 12.638 obrađenih uzoraka, 922 (7, 3%) su imala IH>0, 5 g/L, što odgovara sigma vrijednosti 3. U KZZK bilo je 3, 5% (38/1081) hemolitičnih uzoraka, sigma vrijednost 3, 4. Najveći postotak hemolitičnih uzoraka imali su pedijatrija (IH = 27, 5% (408/1484) ; P<0, 001 ; sigma 2, 1) i neurologija (IH = 14, 9% (77/516) ; P<0, 001 ; sigma 2, 6). Zaključak: Klinike za pedijatriju i neurologiju identificirane su kao odjeli s najvećim postotkom hemolitičnih uzoraka, što uz niske sigma vrijednosti ukazuje na lošiju kvalitetu procesa uzorkovanja na tim odjelima. Potrebne su neodgodive popravne radne koje će omogućiti bolju kvalitetu uzorka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
KBC "Sestre Milosrdnice"